Tizian, van Dyck, Veronese, von Aachen a další slavná jména z proslulé kroměřížské obrazárny budou od prosince k vidění v olomouckém Arcidiecézním muzeu. Návštěvníkům představí nejen obrazové skvosty, ale také jim přiblíží sběratelství 17. století se všemi svými specifiky. Výstava nazvaná 1673 | Kabinet pro biskupa volně naváže na loňskou výstavu o životě a díle biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna.

"Letopočet v názvu – 1673 – je pro arcibiskupskou sbírku klíčovým. V tomto roce totiž biskup Karel z Lichtensteinu-Castelcorna koupil od obchodníků z Kolína nad Rýnem Franze a Bernharda Imstenraedtových obrazový kabinet, který neměl na uměleckém trhu tehdejší střední Evropy obdoby," říká autor výstavy Miroslav Kindl.

Výstava představí jednotlivé obrazy sbírky i jejich osudy před tím, než se společně sešly v imstenraedtovském kabinetu. Kabinet začal vznikat už v padesátých letech 17. století, když se Franzi Imstenraedtovi a jeho strýci Everhardovi Jabachovi podařilo zúčastnit dražby uměleckých děl po popraveném anglickém králi Karlu I. Imstenraedt během aukce nakoupil velké množství obrazů a soubor postupně rozšiřoval o další kusy. Z dosud neznámých důvodů se ji však rozhodl v 60. letech prodat. Nabídku dostal také rakouský císař Leopold I. Ten sbírku ale nekoupil, a tak kolínským obchodníkům nezbylo nic jiného než hledat jiného kupce. Toho našli až v roce 1673 v osobě olomouckého biskupa Karla z Lichtensteinu-Castelcorna. I přes několik dalších potíží, z nichž některé se dostaly až před zemský soud, se vzácný kabinet – tentokrát již biskupský – dochoval v jen mírně umenšeném počtu do dnešní doby.

V Olomouci budou od prosince k vidění více než dvě desítky děl z této kolekce. Ta sestává nejen z obrazů, ale obsahuje také například alba kreseb, které návštěvníci výstavy rovněž budou moci obdivovat. Na příkladu této sbírky tak autoři výstavy představí celý fenomén sběratelství 17. století.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce 1673 / Kabinet pro...

Restaurace ARIGONEOlomouc (568 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (1 106 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2 km)