Podzimní festival duchovní hudby

Podzimní festival duchovní hudby

Adresa:

Olomouc, Na Pastrníku, 25

Termín: 20.9.2020 24.10.2020
Vstupné:

200-350

20září neděle 19:00

Žánr: koncerty


Podzimní festival duchovní hudby byl založen v roce 1994 a za 27 let svého trvání se stal jednou z hlavních kulturních událostí v Olomouci. Pořadatelem festivalu je MUSICA VIVA za podpory Olomouckého arcibiskupství, s statutárníhoměsta Olomouc, Olomouckého kraje a Ministersta kultury ČR. Od svého vzniku se festival koná pod záštitou Msgre Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského.

Koncerty jsou opět umístěny do historicky cenných a akusticky pozoruhodných prostor spojených s duchovním, společenským a kulturním životem Olomouce. Návštěvníci jsou zváni do reprezentativního sálu olomouckého arcibiskupství a do tří velkolepých dominant města: chrámu sv. Mořice, dómu sv. Václava a do chrámu Panny Marie Sněžné. Festival zahajuje koncertem v neděli 20. 9. v dómu sv. Václava, kde italský dirigent Paolo Gatto provede celovečerní dílo Giachina Rossiniho: Petite Messe Solennelle (Malá slavnostní mše) a to v původní verzi pro sóla, sbor, dva klavíry a harmonium. Je to skladba, která patří mezi autorova pozdní díla. Rossini, který proslul především jako operní skladatel, už neměl v tomto díle potřebu oslňovat efektností výrazových prostředků a nechtěl ani vzbuzovat novou pozornost posluchačské veřejnosti. Mši psal z vnitřních pohnutek, s opravdovostí záměru a v prostotě výrazu. Koncert, který následuje v programu festivalu, je stylovým kontrastem vůči koncertu úvodnímu.

V pondělí 28. 9. na svátek sv. Václava se v reprezentativních prostorách olomouckého arcibiskupství představí komorní smyčcové těleso Pražští komorní sólisté se svým vedoucím houslistou Janem Mráčkem. Koncert uvede mistrovská instrumentální díla 20. století (Suk, Šostakovič), mezi kterými dominuje skladba pro sólový hoboj a orchestr anglického skladatele Ralfa Vaughana Williamse. Sólového partu se ujme vítěz interpretační soutěže Pražského jara 2019 hobojista Martin Daněk. Dirigentské mistrovství zakladatele a dlouhodobého dramaturga festivalu Stanislava Macury připomene festival ve čtvrtek 1. 10. v arcidiecézním muzeu představením filmového záznamu koncertu z roku 2001, při kterém zazněla monumentální skladba Benjamina Brittena: Válečné requiem pro sóla, smíšený sbor, chlapecký sbor, dva orchestry a varhany. Festivalová dramaturgie se snaží pravidelně přinášet i skladby minulosti, které nejsou často zařazovány do programu domácích těles. Příkladem je v letošním roce mimořádně krásně napsaná mše Charlese Gounoda: Messe solennelle en l’honeur de Sainte-Cécile z roku 1855, která znamenala pro autora první výrazný úspěch. Mše byla komponována pro pařížský chrám sv. Eustacha. Gounodova mše je určena pro tři sólové hlasy, smíšený sbor, varhany a bohatě obsazený orchestr, který vnáší do hudby zejména barvy a spoluutváří její mystický rámec.

Skladba zazní v dómu sv. Václava v sobotu 3. 10. v interpretaci Moravské filharmonie Olomouc za řízení Jaromíra M. Krygela. Jedním z vrcholů letošního ročníku festivalu bude uvedení Mariánských nešpor Claudia Monteverdiho z roku 1610 v interpretaci Ensemble Inégal s dirigentem Adamem Viktorou v chrámu P. M. Sněžné v sobotu 10. 10. Mariánské nešpory patří již několik desetiletí ke skladbám, které si získaly velký respekt a oblibu posluchačů i interpretů po celém světě. Staly se dílem, které zdobí jakýkoliv světový hudební festival a každý renomovaný interpret, který se zabývá hudbou raného baroka, se snaží o jejich provedení či nahrávku. Monteverdiho Nešpory se v druhé polovině dvacátého století zařadily z pohledu posluchačů mezi vrcholná díla evropské hudby, vedle Bachovy Mše h moll, Mozartova Requiem či Dvořákova Stabat Mater. Duchovní hudba je po staletí spjatá se slovem a tedy především s vokální hudbou.

Festival se dlouhodobě snaží uvádět koncerty sborové hudby, protože mohou v časovém průřezu představit hudbu různých staletí. V rámci letošního ročníku se představí Koncertní sbor Permoník z Karviné se sbormistryněmi Martinou Juríkovou a Karinou Grimovou a Mužský komorní sbor Permoník se sbormistryní Dominikou Škrabalovou v chrámu sv. Mořice v sobotu 17.10. V tradici festivalu bude závěr patřit rozsáhlému oratornímu dílu a to Stabat Mater Antonína Dvořáka, které zazní v sobotu 24. 10. v chrámu P. M. Sněžné. Náročných sólových partů se ujal kvartet skvělých interpretů, kteří na festivalu vystupují téměř tradičně a to Lucie Vagenknechotvá / soprán, Jana Sýkorová / alt, Tomáš Černý / tenor a Martin Gurbal / bas. Vystoupí společně s Českým filharmonickým sborem Brno a Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu pod taktovkou světově proslulého dirigenta Petra Altrichtera.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

4květen sobota 20:30

Mig 21 - Olomouc

, Tř. 17 listopadu 43 Koncert

8říjen úterý 19:00

Ubytování v okolí akce Podzimní festival...

Zámek ZábřehOstrava (25.9 km)

STING ApartmentsHavířov (38.4 km)

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (38.8 km)