Ve znamení kříže a kalicha

Ve znamení kříže a kalicha

Adresa:

Hranice, Masarykovo náměstí 71

Termín: 23.4.2020 14.6.2020
Vstupné:

zdarma

23dub - 14čer celý den

Žánr: výstavynáboženství církev husitství zdarma historie morava jarní výstavy


Zmapována bude historie této církve v Drahotuších a v Hranicích, ale také život mistra Jana Husa. Těšit se můžete na instalaci oltáře, historický talár, kalichy, obrazy, historické fotografie, knihy, dokumenty a další sakrální předměty.

Církev československá husitská je křesťanská církev, která byla vyhlášena 8. ledna 1920. Prohlašuje, že zdrojem jejího učení je Písmo svaté, usiluje o návrat k prvotní církvi, tedy k pravému jádru křesťanství. Považuje se rovněž za pokračovatele učení mistra Jana Husa.

V Drahotuších tato církev vznikla 16. března 1921 pod názvem Církev československá. Bylo jí zakázáno konat bohoslužby v římskokatolickém kostele. Bohoslužby se tak konaly pod širým nebem na prostranství před kostelem. Po stížnostech katolíků město Drahotuše nabídlo náboženské obci bezplatné užívání místností na radnici, kde se konaly bohoslužby až do otevření Husova sbor v roce 1936. Náboženská obec zakoupila v 40. letech 20. století budovu bývalé synagogy v Hranicích a centrum duchovní správy se z Drahotuš přeneslo do Hranic, kde se v současné době konají také bohoslužby této církve.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ve znamení kříže a...

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (19.7 km)

Villa MemoriesZlín (30.7 km)

Rožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm (30.8 km)