Matej Krén (1958) je jedním z mála slovenských výtvarníků, jejichž tvorba si získala výrazné mezinárodní uznání. Jeho knižní rotunda Gravity mixer se stala podstatnou součástí expozice Českého pavilónu na EXPO 2000 v Hannoveru. Široká veřejnost ho zná především díky jeho instalaci IDIOM, kterou v roce 1998 natrvalo umístil do vestibulu Městské knihovny na Mariánském náměstí v Praze. Instalace, která je vytvořena z přibližně 20 000 knih, je symbolem nekonečnosti poznání a autor za ni získal i nejvíce ocenění. Na tuto instalaci navazuje i jeden ze dvou projektů, které představí výstava Matej Krén Knihy/Obrazy v červnu 2020 v Muzeu umění Olomouc, PASÁŽ MNEMOCINEMA.

V PASÁŽI MNEMOCINEMA, jenž je přímým odkazem na projekt Pasáž (2004) je skutečná materie knihy odstraněná a z původního myšlenkového rámce se díky moderním technologiím a iluzorní pohybující se projekci na LCD monitorech, stává pasáž virtuální reality s předstíranou přítomností knih.

Druhým projektem s názvem  AMNEZITÁŘ, je výstava objektů vytvořených z vyřazených knih, které prošly destrukčním procesem zastaveným těsně před jejich zničením. Výběr exponátů, jejich prostorové uspořádání, osvětlení a vůbec celá struktura instalace projektu se významově pozměňuje, stupňuje, avšak vždy narazí na sevřený rámec skutečného výstavního prostoru. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Matej Krén / Mnemocinema

Restaurace ARIGONEOlomouc (180 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (731 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)