Brány památek dokořán - Prostějov

Brány památek dokořán - Prostějov

Adresa:

Prostějov, různá místa

Termín: 6.4.2019

Žánr: ostatní akceden památek historie netradiční prohlídky duchovní akce


Město Prostějov se letos poprvé v širším rozsahu připojí k Mezinárodnímu dni památek a sídel. Po celý duben se v rámci tohoto projektu otevírají památky v jednotlivých městech, pořádají prohlídkové okruhy, výstavy, koncerty, přednášky apod. „Město Prostějov je členským městem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a vzhledem k tomu, že máme co nabídnout, rozhodli jsme se k projektu připojit. Je to zároveň jeden z prvních kroků, jak více podpořit, rozvinout a propagovat cestovní ruch a zájem o památky v Prostějově,“ vysvětlil primátor František Jura.

Brány památek se v Prostějově otevřou konkrétně ve dnech 6., 14. a 27. dubna 2019.

6. dubna se představíme moderní architekturou, konkrétně bude zájemcům otevřen Národní dům, zámek na Pernštýnském náměstí a prostějovská radnice. Národní dům je národní kulturní památkou a je první skutečně monumentální stavbou Jana Kotěry. Patří ke skvostům české a moravské moderní architektury 20. století. Renesanční zámek je dominantou Pernštýnského náměstí, byl vystavěn v první polovině 16. století na místě bývalé Kostelecké městské brány. Otevřena bude i zámecká kavárna, kde se budou moci návštěvníci občerstvit, nebo projít do městské galerie a zhlédnout část výtvarných děl z městských uměleckých sbírek. A co se týče prostějovské radnice, tak ta se svou 66 m vysokou věží dominuje náměstí T. G. Masaryka. Budova byla postavena ve slohu zvaném historismus podle projektu Karla Hugo Kepky.

14. dubna se návštěvníkům představí Prostějov židovský, kdy si zájemci budou moci prohlédnout například bývalou novou synagogu – dnešní Husův sbor, seznámit se s historií objektu, osudem první synagogy i tzv. empírové synagogy v Demelově ulici. Následovat bude procházka Demlovou ulicí kolem někdejšího nadačního domu Feitha Ehrenstamma, v němž dnes sídlí odbor dopravy, návštěvníci nahlédnou do atria Muzea ve Špalíčku, projdou se starým židovským hřbitovem, který byl v roce 2016 vyhlášen kulturní památkou. Komentovaná prohlídka bude připravena i na novém židovském hřbitově za Brněnskou ulicí.

A konečně 27. dubna to bude Prostějov duchovní, kdy se otevřou brány kostelů Povýšení sv. Kříže, sv. Petra a Pavla, sv. Cyrila a Metoděje, kaple sv. Anny, sv. Andělů strážných a sv. Lazara s volnými prohlídkami. Návštěvníci se mohou těšit také na komentovanou prohlídku klášterního kostela sv. Jana Nepomuckého s varhanním koncertem a na prohlídku refektáře a bývalé klášterní lékárny,“ uvedla náměstkyně Milada Sokolová, která je za město Prostějov jmenována členkou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a která program připravila ve spolupráci s předsedou komise pro cestovní ruch a podnikání Markem Moudrým.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Brány památek...

Theresian Hotel & SpaOlomouc (16.8 km)

Restaurace ARIGONEOlomouc (17.3 km)

Theatre HotelOlomouc (18.4 km)