Galerie na druhém nádvoří hradu Helfštýn představí díla uplynulých ročníků mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Výstava nabídne desítky komorních umělecko-řemeslných artefaktů od předních českých i zahraničních kovářů a sochařů pracujících s kovem. Prostor vyplní především díla oceněná mezinárodní porotou Hefaistonu v kategorii Demonstrované práce.   

Jen za uplynulé desetiletí vzniklo přímo na Helfštýně mnoho desítek umělecko-kovářských artefaktů. Převážně jsou to drobné kované plastiky. Během mezinárodních setkání uměleckých kovářů Hefaiston mají mistři kováři vymezený časový limit, v němž musí exponát dokončit. Tato kategorie bývá samostatně hodnocena mezinárodní porotou. Protože takto oceněná díla ještě nebyla v úplnosti prezentována veřejnosti, vznikl ucelený výběr těch nejvýše hodnocených prací, který představíme pod názvem Héfaistovy vavříny.

Časově tedy hovoříme o dílech přibližně posledních deseti let. Pro doplnění našlo na výstavě své místo i pár starších exponátů, jde ale spíš o výjimky.

Mezi drobnými sochami plnými života tematicky převažují figurální práce. Stylizované lidské  i zvířecí figury zachycující roztodivné kompozice. Čistotu řemeslného provedení poodhalí také  soubor abstraktních prací. Některá díla jsou pojatá jako závěsné obrazy. Mezi nejčastěji se opakující jména vystavujících kovářů se zařadila např. dílna rodiny Stawaritschů, autorské duo Tomáš Gala a Libor Hajduček, kováři z Milostovic: Jan Balner, Jan Braunš, Ondřej Géla a Stanislav Holík, nebo dvojice Jiří Němec s Jiřím Hausnerem. V hradní galerii však najdete oceněných kovářů mnohem víc.    

Zpravidla zde budou zastoupena díla autorských týmů jak předních českých tak i zahraničních uměleckých kovářů. Dále se můžete těšit na ukázky z fotoarchivu Hefaistonu. 

Fotografové Muzea Komenského v Přerově mají pokaždé plné ruce práce, aby zachytili autory v procesu výroby. Pro výstavu se podařilo dohledat vzácné momentky zachycující vznik vystavených prací. Kromě perfektních ukázek živé kovářské tvorby, tak umožníme nahlédnout do tváří samotných tvůrců při zhotovování jejich děl. Snímky často zachycují exponáty v rozpracované podobě a diváci tak mohou popustit uzdu fantazii. Většinu fotografií pořídil tým muzejních fotografů: Jitka Hanáková, Lubomír Vyňuchal a Iveta Juchelková.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Héfaistovy vavříny /...

Theatre HotelOlomouc (25.9 km)

Villa MemoriesZlín (27.1 km)

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (28 km)