Z psychologického pohledu je láska primární lidskou potřebou, proto je také jedním z nejrozšířenějších námětů v umění, knihách, filmech, divadelních hrách, písních všech žánrů a také nové výstavy přerovského muzea. Poněkud archaicky znějící název výstavy Přec mé srdcí láskou hoří je ve skutečnosti doslovným přepisem jednoho verše z Máchova souboru „Písně“ pod pořadovým číslem 16.

Samotná výstava propojuje dvě témata. Tím prvním je osoba již zmíněného českého romantického básníka Karla Hynka Máchy a zejména jeho stěžejní dílo: Máj. Druhým tématem je sama láska, respektive její umělecké ztvárnění v mnoha různých podobách.

„V našem případě budou různé podoby lásky prezentovány prostřednictvím sbírkových předmětů Muzea Komenského v Přerově především z oblasti archeologie, uměleckého kovářství a výtvarného umění. Několik exponátů nám zapůjčila také Střední škola řezbářská v Tovačově. K malým bonusům patří rovněž soubor originálů zamilovaných pohlednic odeslaných během první třetiny 20. století. Tuto část výstavy oživí také zarámovaná puzzle s motivy obrazů známých malířů a celá řada citátů slavných osobností na téma „láska“. Připomeneme si rovněž jarní lidové zvyky, prvomájové polibky pod rozkvetlým stromem, stavění májek i tradici studentských majálesů,“ upřesnil kurátor výstavy Lubomír Vyňuchal.

Stěny zámecké kaple ožijí souborem barevných fotografií Romka Hanzlíka s názvem Intimní krajina Karla Hynka Máchy. Pod nimi si ve stolových vitrínách budete moct prohlédnout celou řadu nejrůznějších vydání Máchova Máje a další drobné exponáty související s osobou tohoto básníka. Hezkou tečkou snad bude Máchův citát k tématu výstavy: „Kdo kdy ve světě vynalezl lásku, který lásky moci ubrání? Ona nezná místa, nezná času, každého si ona podmaní.“

Výstava bude doplněna o doprovodný materiál v podobě informačních sešitů a rovněž přednášky, jejíž téma nás v úvodu vrátí na samý začátek knihy Genesis a připomeneme si podle bible první lidský pár, který stvořil Bůh. Kurátor výstavy na ní představí celou řadu známých i téměř zapomenutých památek či uměleckých děl. Bude mít název Adam a Eva jako inspirace umělců i řemeslníků napříč staletími.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Přerov Akce v obci Přerov

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Přec mé srdce láskou...

Theatre HotelOlomouc (19.1 km)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (21 km)

Restaurace ARIGONEOlomouc (21 km)