Digitální umění představí na výstavě od poloviny února olomoucký grafik a designér Oldřich Schnabl. Přestože není prvoplánovým představitelem generace odkojené virtuální realitou, je svět digiartu jeho tvůrčí domovinou. Vloni osmdesátiletý umělec do Přerova míří se svými velkoformátovými grafikami vůbec prvně, soubor Inventariumzkomponoval u příležitosti svého životního jubilea.

Navzdory počítačové tvorbě však Schnablovo dílo podle teoretika umění Jiřího Hastíka rozhodně není obětí digitalizace. „Počítačové kreace jsou logickým zhodnocením předchozích výtvarných i lidských zkušeností. Z jeho dochovaných raných prací cítíme poctivé studijní zaujetí reálnými jevy. V rámci tohoto procesu si osvojil zákonitosti výtvarného projevu, v němž nejde jen o transfer optické zkušenosti na plochu papíru či plátna, nýbrž o hledání řádu konkrétního díla,“ popisuje Hastík.

Mimořádně bohaté zkušenosti z letité činnosti v oboru užité grafiky dovedly Oldřicha Schnabla k úsporné redukci tvarů, které si musely uchovat smysl požadovaného sdělení. „Celý život pracoval v reklamě, odkud si nese návyk maximálního zjednodušení ve ztvárňování čehokoli. A právě tato jeho výstižná zkratka se promítá i do grafik, které v Přerově návštěvníci uvidí,“ říká kurátorka výstavy Lada Galová. „Ve své tvorbě však na rozdíl od reklamy autor nehledá nic konkrétního, ale soustředí se pouze na tvary, hru s nimi, řazení, detail nebo fenomenální optický klam, kdy zejména nedávné práce navozují iluzi pohybu,“ láká na výstavu Galová. 

Oldřich Schnabl se narodil v roce 1938 v Příkazích u Olomouce. Je členem Klubu konkretistů v Hradci Králové, Unie výtvarných umělců Olomoucka i Unie výtvarných umělců České republiky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Přerov Akce v obci Přerov

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Oldřich Schnabl /...

Theatre HotelOlomouc (19.1 km)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (21 km)

Restaurace ARIGONEOlomouc (21 km)