Tibor Červeňák – dílo

Tibor Červeňák – dílo

Adresa:

Hranice, Masarykovo náměstí 71

Termín: 17.1.2019 3.3.2019
Vstupné:

zdarma

17led - 3bře celý den

Žánr: výstavyumění zdarma hranice morava galerie malba


Malíř Tibor Červeňák se narodil roku 1977 v Hranicích. Jeho výtvarné začátky jsou spojené s Českou republikou. V roce 2004 využil možností Evropské unie a usadil se v Belfastu, kde pracoval a získal také galeristu Michaela Flanagana. Ten jeho tvorbu zastupoval 5 let. V roce 2009 uspořádal Tiboru Červeňákovi první sólo výstavu, na které bylo vystaveno 25 obrazů. Ty byly prodány během 10 dnů do soukromých sbírek. V době, kdy žil Tibor Červeňák v Belfastu, uspořádal výstavu v New Yorku, kterou zahájila česká zpěvačka a herečka Iva Bittová.

V letech 2012 až 2015 studoval výtvarné umění Bath School of Art & Design v Bath Spa University, kam byl přijat na základě svého profesionálního portfolia. V té době již autor svá díla vystavoval v New Yorku a na dalších výstavách. Na univerzitu byl přijat bez formálního vzdělání přímo do 1. ročníku bakalářského studia. Obrazy z jeho finální výstavy závěrečného roku od něj Bath Spa University také odkoupila.

V roce 2015 až 2016 získal magisterský titul z výtvarného umění – malířství na jedné z nejprestižnějších uměleckých vysokých škol v Londýně Chelsea College of Arts, na které studovala řada světově uznávaných umělců.

Své obrazy doposud vystavoval v několika velkých městech v zahraničí – v New Yorku, Vídni, Stockholmu, Helsinkách, Paříži, Benátkách, Velké Británii. Několikrát vystavoval v Royal Ulster Academy, velmi prestižní akademii v Severním Irsku. Vystavoval také v Royal West of England Academy v anglickém městě Bristol, kde za obraz MY Monet získal hlavní cenu za nejlepší obraz v kombinované technice.

Autor svoji tvorbu pojmenoval Notace. Tento termín je používán v turistice pro značení cesty – trasy, kde se různými znaky vyjadřuje, jak dojít k cíli. Jde o notaci na realistickou událost nebo duchovní zákon jako je fyzika, chemie a jiný spirituální zákon.

Boxing Painting – jedná se o autorovu vlastní techniku kinetického malování. V boxerských rukavicích udeří do plátna. Rukavice zanechají oválný obtisk sebe sama. Tímto začal autor zkoušet několik takových boxovacích variací a jejich uspořádání připomínalo sestavu leknínů uspořádaných na vodní hladině.

Dalším motivem autorových obrazů jsou koně. Ti mu připomínají jeho jízdu autem kolem města Newport. Autor koně vnímá za jízdy v pohybu a stejně tak se je snaží i namalovat. Koně jsou statický objekt a zelené okolí je v pohybu.

Obrazy Tibora Červeňáka se objevily také ve filmu „Paint“, který režíroval Ryan Tohill. Jeho výstava v Safe House Galery v roce 2005 se objevila v dokumentárním filmu pro Northern Visions Television. Dokument o Tiboru Červeňákovi při práci vznikl v roce 1996 v České republice.

V současné době autor žije v Cardiffu ve Velké Británii.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Tibor Červeňák –...

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (19.7 km)

Villa MemoriesZlín (30.7 km)

Rožnovské pivní lázněRožnov pod Radhoštěm (30.8 km)