Jak již napovídá samotný název výstavy, jejím cílem je připomenout návštěvníkům zejména působení dvou jednotek československých legií v Rusku po válce úzce spojených s Olomoucí – 6. střeleckého pluku „Hanáckého“, jehož příslušníci se výrazně zapsali mj. do průběhu bitvy u Bachmače, a 2. jízdního pluku „Sibiřského“. Opomenuta ale pochopitelně nezůstala ani činnost československých legií ve Francii a Itálii.
 
Mnoho z exponátů vystavených v Handkeho sálu VMO pochází ze sbírky původního Muzea národního osvobození, založeného v Olomouci samotnými legionáři ve 30. letech minulého století. Jeho existence však byla v krátké době hned dvakrát násilně přerušena, nejprve německými okupanty za II. světové války, a poté vlastními lidmi po nástupu komunistické strany k moci roku 1948.
 
Vedle legionářských uniforem, součástí výstroje a výzbroje legionářů a jejich osobních předmětů, které je na jejich nelehké cestě provázely, budou na výstavě k vidění i exponáty, které opustí muzejní depozitáře po dlouhých desetiletích či vůbec poprvé. Návštěvníci se tak mohou těšit například na slavný kulomet „Maxim“ či unikátní model legionářského vagónu, tzv. „těplušky“, vyrobený po návratu do vlasti jedním z příslušníků 6. střeleckého pluku.
 
Nejen sběratele a milovníky numismatiky jistě potěší kompletní kolekce rakouských bankovek kolkovaných v rámci Rašínovy měnové reformy v březnu 1919 nebo nejcennější první emise československých platidel, tzv. státovek, či mincí a pamětních medailí z doby první Československé republiky, to vše v hodnotě několika milionů korun.
 
„Jsem velice rád, že se nám podařilo soustředit na jednom místě a v jednom unikátním projektu tolik jedinečných a významných exponátů. Za mimořádných bezpečnostních opatření bude vystavena  i velmi cenná emise prvních československých bankovek z roku 1919, tzv. státovek, z nichž pětitisícová bankovka  byla z muzea ukradena před více než 10 lety a  po zásahu Policie České republiky vrácena zpět v květnu loňského roku,“ uvedl Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.  
 
„Zřejmě poprvé v historii, a to nejen ve Vlastivědném muzeu v Olomouci, budou společně vystaveny posmrtné masky tří hlavních tvůrců a zakladatelů československého samostatného státu: Tomáše Garrigue Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika,“ upozornil ředitel.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Od Zborova k republice

Restaurace ARIGONEOlomouc (269 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (820 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)