Koncert orchestru Musica Florea v Olomouci

Koncert orchestru Musica Florea v Olomouci

Adresa:

Olomouc, Univerzitní 3

Termín: 7.8.2018
Vstupné:

100 / 50

7srpen úterý 19:00

Žánr: koncertykoncertorchestr


Orchestr Musica Florea připravil na začátek srpna dva koncerty z letošního programu, který uvedla v premiéře v lednu. Dílo českého barokního skladatele Fr. Ignáce Tůmy představí na dvou místech, kam se pravidelně vrací – v Teplicích a v Olomouci.

7. 8. v 19:00 hodin, Olomouc, Umělecké centrum UP (Univerzitní 3)

Vstupné na koncert: 100 Kč / sleva pro ZTP/studenty/seniory 50 Kč; prodej na místě před začátkem koncertu nebo předprodej v Turistickém informačním centru Olomouc.

František Ignác Tůma (1704–1774), je dnes znám spíše jako tvůrce chrámových kompozic. Byl to však i vynikající varhaník, gambista, zpěvák a skladatel. Ve svých symfoniích a sonátách ukazuje brilantní použití techniky „concerta grossa". Concerto grosso je založené na střídání hry malé skupiny (dvou sólových houslí, violoncella nebo violy) s větší orchestrální skupinou. F. I. Tůmu bychom mohli označit za průkopníka této techniky v Čechách.

Tůmu řadíme mezi velmi oblíbené autory, o čemž svědčí i fakt, že jeho dílo se hojně šířilo v opisech již za jeho života. Tyto dobové opisy se zachovaly nejenom u nás, ale i v dalších velkých evropských městech jako například Berlín, Drážďany, Řím či Vídeň. Jeho dílo se objevuje i za oceánem, konkrétně ve Washingtonu.

Do programu svého koncertu Musica Florea zařazuje kromě dosud badatelsky nezpracovaných děl F. I. Tůmy i nedávno znovuobjevené skladatele působící zejména v Praze, na Moravě a ve Vídni V. M. Gureckého nebo G. Chr. Wagenseila.

Soubor Musica Florea se na poli stylově poučené interpretace hudby pohybuje již od roku 1992. Založil jej a vede violoncellista a dirigent Marek Štryncl. Jak zněly skladby J. S. Bacha nebo A. Dvořáka v době svého vzniku? Rozhodně jinak, než jak je většinou známe dnes. Musica Florea chce posluchačům zprostředkovat kouzlo staré hudby tak, abychom se co nejvíc přiblížili originálu.

Od baroka po romantismus, práce hudebníků vychází z lásky k hudbě i z vědeckého výzkumu: hraje se na původní dobové nástroje nebo jejich kopie, vychází z dobových pramenů a estetiky. Ožívají zapomenuté interpretační styly a prostředky.

Repertoár orchestru Musica Florea (a jeho sboru Collegium Musicum) sahá od komorních skladeb po velká orchestrální díla, symfonie a oratoria. Ve spolupráci s tanečním souborem Hartig Ensemble – Tance a balety třech staletí jsme provedli také nastudování dobových oper a baletů. Od roku 2014 navíc Musica Florea disponuje vlastní mobilní divadelní scénou: Florea Theatrum je postaveno na principech barokního divadla.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Koncert orchestru Musica...

Restaurace ARIGONEOlomouc (54 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (571 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)