Lída Engelová: Sto růží v bidetu

Lída Engelová: Sto růží v bidetu

Adresa:

Ostrava, Smetanovo nám. 8

Termín: 23.5.2018
Vstupné:

0

23květen středa 16:00

Žánr: ostatní akcepro dětiknihy


Středa 23. května v 16 hodin – Lída Engelová: Sto růží v bidetu; DŮM KNIHY KNIHCENTRUM.cz Autorka Lída Engelová je režisérka, herečka a autorka scénářů. Už během studií spolupracovala s režisérem Janem Grossmanem v Divadle Na zábradlí.

Půl roku byla na stáži u režiséra Petera Brooka (Sen noci svatojánské) v Royal Shakespeare Company v Londýně a Stratfordu. Byla režisérkou Divadla J. K.Tyla v Plzni a pohostinsky režírovala v řadě divadel, včetně Národního divadla moravskoslezského. Lída Engelová spolupracuje dlouhá léta jako herečka (J. Prévert, Saint-Exupéry), autorka scénářů a režisérka s pražským Divadlem Viola (např. Wiliamsovo Římské jaro paní Stoneové, Coburnův The Gin Game s Blankou Bohdanovou a Josefem Somrem, za který oba herci získali Thálie, Čechovova Tisíc a jedna vášeň a Nějak se to zvrtlo,…). Řada jejích inscenací byla převzata Českou televizí (Zločin a trest,The Gin Game, Tisíc a jedna vášeň, Šťovík, Pečené brambory, Slaměná židle).

Kromě více než sto dvaceti inscenací v divadlech má na svém kontě přes šedesát režií rozhlasových. Její inscenace Shakespearova Macbetha byla posluchači oceněna jako nejlepší inscenace roku. Věnovala se také režii více než patnácti audiokazet a CD pro děti v Supraphonu - např. Čtyřlístek v pohádce, Putování za švestkovou vůní nebo Hurvínkova Babička, Neřeš to! (s E. Holubovou a J. Duškem). Její činnost publikační zahrnuje řadu článků o divadle a divadelních tvůrcích (Scéna, Film a divadlo, Dramatické umění, Divadelní noviny). Divadelní ústav Praha vydal její práci Brookův Sen noci svatojánské, napsala doslov k českému vydání Brookova Prázdného prostoru. Sto růží v bidetu Průvodce humornými vzpomínkami jedné z prvních českých režisérek po padesáti letech jejího života v divadle, v rozhlase a na divadelních cestách od Londýna po Sankt Petěrburg.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Lída Engelová: Sto...

Zámek ZábřehOstrava (4.5 km)

STING ApartmentsHavířov (10.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)