B2: Vondráček hraje Rachmaninova

B2: Vondráček hraje Rachmaninova

Adresa:

Ostrava, 28. října 124

Termín: 25.1.2018
Vstupné:

od 160

25leden čtvrtek 19:00

Žánr: koncertyvážná hudbaklasika filharmonieJanáčkova filharmonie Ostrava

Umělci: Janáčkova filharmonie Ostrava


Jedenatřicetiletý opavský rodák Lukáš Vondráček je po svém slavném vítězství v nezvykle náročné bruselské klavírní soutěži královny Alžběty v roce 2016 na roztrhání a pódia si pečlivě vybírá. Nyní přijíždí do Ostravy se Třetím koncertem největšího hudebního melancholika Sergeje Vasiljeviče Rachmaninova. Toto dílo autor preferoval před svým slavnějším druhým koncertem, prý se lépe hraje. Tento kus patří k tomu nejobtížnějšímu, co kdo kdy pro klavír napsal.

Žánr symfonie prožil svůj první zlatý věk v rukou Haydnových, Mozartových a především Beethovenových, pak ale vyšla z módy a věnovali se jí spíše autoři druhé kategorie, v módě byla symfonická báseň. Tento stav trval až do poloviny 70. let 19. století, kdy se před Beethovenovým odkazem sklonili Brahms a Dvořák a učinili ze symfonie úhelný kámen tvorby řady pozdějších skladatelů.

Zatímco Dvořák komponoval snadno, své skladby v podstatě sypal z rukávu a v této době už měl pět symfonií hotových, Brahms cizeloval svůj první pokus o navázání na Beethovena více než dvacet let. Svoji druhou symfonii ale už napsal během jediného léta 1877 při dovolené na venkově a naplnil ji zvláštní směsí melancholie a pastorální nálady.

Program:

  • Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 3 d moll op. 30
  • Johannes Brahms: Symfonie č. 2 D dur op. 73

Účinkují:

  • Lukáš Vondráček – klavír
  • Janáčkova filharmonie Ostrava
  • Eiji Oue – dirigent
Janáčkova filharmonie Ostrava se ve velmi krátké době od svého vzniku v roce 1954 zařadila mezi přední česká symfonická tělesa. Od roku 1958, kdy uskutečnila své první zahraniční turné, navštívila opakovaně téměř celou...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce B2: Vondráček hraje...

Zámek ZábřehOstrava (3.5 km)

STING ApartmentsHavířov (11.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.5 km)