M2: Novoroční koncert

M2: Novoroční koncert

Adresa:

Ostrava, 28. října 124

Termín: 12.1.2018
Vstupné:

od 240

12leden pátek 19:00

Žánr: koncertyvážná hudbaklasika filharmonieJanáčkova filharmonie Ostrava

Umělci: Janáčkova filharmonie Ostrava


Je velkou chybou brát hudbu Bedřicha Smetany jen jako povinně opečovávaný národní poklad, srdeční záležitost každého Čecha. Smetana patřil k nejprogresivnějším skladatelům své doby, na rozdíl od Dvořáka jej fascinovalo hledání nových cest hudby a jeho symfonické básně jsou opravdovými skvosty moderního romantického myšlení.

Je sice škoda, že jeho velké historické symfonické básně stojí poněkud ve stínu slavnější šestice z cyklu Má vlast, ten však působí natolik semknutě, kompaktně a uhrančivě, že se preferenci celovečerního provádění celého cyklu nelze příliš divit.

Kdo by se nenechal opájet krásou staroslavného Vyšehradu, různorodými scenériemi toku Vltavy, děsivým krvákem o mstivé Šárce, velkolepostí zdejších luhů a hájů a představou českého národa jako synonyma vítězné síly a věčné naděje? Smetana sám nebyl v češtině kovaný, o to půvabněji působí jeho pečlivě sepsaný „krátký nástin“ ke každé básni cyklu.

Program: Bedřich Smetana: Má vlast

Účinkují: Janáčkova filharmonie Ostrava, Heiko Mathias Förster – dirigent

Janáčkova filharmonie Ostrava se ve velmi krátké době od svého vzniku v roce 1954 zařadila mezi přední česká symfonická tělesa. Od roku 1958, kdy uskutečnila své první zahraniční turné, navštívila opakovaně téměř celou...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce M2: Novoroční koncert

Zámek ZábřehOstrava (3.5 km)

STING ApartmentsHavířov (11.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.5 km)