Skugga Baldur

Skugga Baldur

Termín: 11.11.2016
Vstupné:

150 – 250

11listopad pátek 20:00

Žánr: divadloDrama


Česko-islandský divadelní projekt na motivy Sjónova románu Skugga-Baldur

Sjón, vlastním jménem Sigurjón Birgir Sigurđsson, se řadí k nejosobitějším islandským spisovatelům současnosti. Od dob hudební skupiny Sugarcubes patří k dvorním textařům zpěvačky Björk a za texty písní ve filmu Tanec v temnotách Larse von Triera byl nominován na Oscara. Kniha Skugga-Baldur patří k jeho nejúspěšnějším, byla přeložena do více než dvaceti jazyků a autor za ni v roce 2005 získal prestižní Literární cenu Severské rady.

Román Skugga-Baldur (česky Syn stínu) slouží jako předloha mezinárodního projektu, jenž propojuje dvě rozdílné kulturní tradice – z Čech hluboce zakořeněnou tradici divadelní a z Islandu velmi silnou tradici vypravěčskou a mýtotvornou. Ideálním materiálem pro toto spojení je právě Sjónův román, ve kterém se setkávají i míjejí tři postavy reprezentující odlišné světy a životní přístupy – démonický pastor Baldur proměňující se v temnou bytost skugga-baldura, dívka Abba žijící s Downovým syndromem a Fridrik, evropsky vzdělaný přírodovědec.

Důležitým mottem příběhu o zákeřném tvoru skugga-baldurovi je citace z Ovidiovy Knihy proměn „omnia mutantur, nihil interit“ – vše se mění, nic nehyne. Metamorfóza je i hlavním vyjadřovacím prostředkem excentrického vypravěče Skuggiho („skuggi“ je v islandštině „stín“), který na scéně rozehrává poněkud podvratnou show o lovci a jeho stínu, uštěkaných liškách, sušených tresčích hlavách, Downových mongolských dětech, pojídačích lotosů, vůni darjeelingu a kouření opia, milosrdenství, soucitu i opovržení, o Bohu a elektřině v zadku ledovce, o cestě sněhem do podsvětí a pastorovi, co v krajině vypadá jako černý bobek.

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

21duben neděle 18:00

3kvě - 4kvěcelý den

1kvě - 5kvěcelý den

Ubytování v okolí akce Skugga Baldur

Zámek ZábřehOstrava (4.3 km)

STING ApartmentsHavířov (11.6 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.7 km)