C1: Hudba severu

C1: Hudba severu

Adresa:

Ostrava, 28. října 124

Termín: 3.11.2016
Vstupné:

od 150

3listopad čtvrtek 19:00

Žánr: koncertyrockpopfolk


Program:

Pēteris Vasks: Credo
Edvard Grieg: Koncert pro klavír a orchestr a moll op. 16
Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 2 D dur op. 23

Účinkují:

Enrica Ciccarelli – klavír
Janáčkova filharmonie Ostrava
Heiko Mathias Förster – dirigent

Expresivní, přímý a nezkažený svět zvuků spolu se zvuky přírody – to je Credo. O své skladbě lotyšský autor říká: „Žijeme v době nesnášenlivosti, nenávist mezi lidmi, národy a náboženstvími kulminuje. Ideály a zavedené hodnoty jsou vytlačovány kultem spotřeby. Co by měl skladatel v takové době dělat? Podle mého názoru by měl propagovat harmonii, ideály a sílu lásky.
V další skladbě zůstaneme na severu. Grieg je bezpochyby nejznámějším norským skladatelem, i když z jeho díla dodnes žije jen pár titulů.

V jeho době se doma ještě aktivně muzicírovalo, a Griegovy ne až tak náročné kompozice byly vítaným obohacením. Jeho Klavírní koncert je trochu výjimkou, nalezneme zde prvky interpretační virtuozity i velká orchestrální tutti. O popularitě Griegovy hudby svědčí např. „zrockovaná“ Ranní nálada z hudby k Peer Gyntovi. Také Klavírní koncert zůstává v oblibě pro svou melodickou krásu, originální „severské“ melodie a harmonie a s tím spojený výraz melancholie a prvky vesnického folkloru.

Závěr bude patřit „křiklavé nestvůře, zasažené, divoce se svíjejícímu draku, jenž nemůže zahynout a který kolem sebe zuřivě bije vztyčeným ocasem, i když krvácí z posledního.“To se po uvedení své 2. symfonie dočetl Beethoven v dobových vídeňských novinách. Dnes nechápeme, co mohlo pisatele těchto slov na skladbě vydráždit k tak expresivním výrazům.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

26duben pátek 18:00

26duben pátek 20:00

Žamboši

, Ostrožná 46 Koncert

27duben sobota 17:00

27duben sobota 19:00

Ubytování v okolí akce C1: Hudba severu

Zámek ZábřehOstrava (3.5 km)

STING ApartmentsHavířov (11.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.5 km)