Táhlý zvlněný pohyb podélného předmětu + No. 42 (In the Alps)

Táhlý zvlněný pohyb podélného předmětu + No. 42 (In the Alps)

Termín: 29.6.2016
Vstupné:

150 – 300

29červen středa 18:30

Žánr: divadloOpera


Táhlý zvlněný pohyb podélného předmětu - Opera zkoumá vztah mezi ženou, mužem a chřestýšem ve společném domě. Dochází mezi nimi k setkáním plným porozumění, napětí i nelítostných bitek, k setkáním poznamenaným táhlými a zvlněnými pohyby i nesmírně rychlými a přímými výpady. Zajímají nás také rozdíly mezi nejednáním, pomalým jednáním a rychlým jednáním. Také interakce dvou vzájemně lehce posunutých nebo lehce zdvojených subjektů nebo objektů – hlasů, zvuků, lidí, situací apod. Opera vznikla na objednávku Ostravského centra nové hudby.

V českém originále s anglickými titulky.

libreto: Petr Odo Macháček

režie: Petr Odo Macháček

scéna: David Bazika

Ostravskou bandu diriguje Ondřej Vrabec

Obsazení: Aneta Bendová, Eva Gieslová, Vojtěch Semerád, Josef Škarka, Zdeňka Brychtová, Lenka Chadimová, Vladimir Benderski, Jiří Šimek

No. 42 (In the Alps) [V Alpách] je snad nejpřiléhavěji možné označit za melodrama. Slučuje v sobě mnoho témat, která mě fascinují: vztah písemné a hudební narace, dějiny opery, ranou kinematografii a divadelní postupy devatenáctého století, stejně jako folklórní a populární hudbu alpských oblastí.

Dívku (soprán), která jako nemluvně uvízla na nedostupném vrcholu hory, naučí zpívat horská zvířena. Mladý Bobli žije ve vesnici ležící hluboko pod oním nedostupným vrcholem, je od narození němý a se světem se dorozumívá hrou na trumpetu. Zaslechne sopranistčinu píseň doléhající do údolí – sopranistka se zaposlouchá do melodií jeho trumpety, přinášených větrem – oba jsou okouzleni.

Trojici jednání rozdělují mezihry, jejichž hudební tempo přibližuje, jak tři různá zvířata prožívají plynutí času.

Stejně jako v každém pravém melodramatu se text a hudba spojují, aby vykreslily nebo naznačily rozmáchlé divadelní dobrodružství, které se v případě tohoto kusu začíná stvořením světa (nebo velkým třeskem), pokračuje osamocenou existencí, výjevy z prostého vesnického života, trochou tesařiny, mnoha kamzíky a neopětovanou láskou a končí výpravou odsouzenou k nezdaru. Při živém provedení jsou na plátno za hudebníky promítány texty stylizované jako mezititulky z němých filmů.

V anglickém originále s českými titulky.

libreto: Richard Ayres

režie: Jan Horák, Michal Pěchouček

scéna: Michal Pěchouček

Ostravskou bandu diriguje Rolf Gupta

Obsazení: Dívka: Lydia Brotherton (soprán), Bobli: János Elmauer (trubka)

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Táhlý zvlněný pohyb...

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.2 km)