E2: Mladí sólisté II.

E2: Mladí sólisté II.

Adresa:

Ostrava, Zahradní 1741

Termín: 16.2.2023
Vstupné:

od 180,- Kč

16únor čtvrtek 18:00

Žánr: koncertyvážná hudba klasika Ostrava


Večer, který bude patřit francouzským a ruským mistrům, v podání začínajících umělců – ty doprovodí orchestr JFO pod vedením asistenta šéfdirigenta Maroše Potokára.

 

Ernest Chausson
Poème op. 25

Jean Françaix
Koncert pro klarinet a orchestr

Julius Conus
Koncert pro housle a orchestr e moll

François Borne
Fantazie „Carmen“ pro flétnu a orchestr 

Matej Pčolinský – housle
Ondřej Janča – klarinet
Roman Červinka – housle
Alexandra Piskořová – flétna
Janáčkova filharmonie Ostrava
Maroš Potokár – dirigent 

Koncert, na kterém orchestr zahraje pod vedením asistenta šéfdirigenta JFO Maroše Potokára, bude patřit francouzským a ruským mistrům. Na úvod zazní skladba Poème od Ernsta Chaussona, který komponoval v době pozdního romantismu. Poéme pro housle a orchestr složil během svého pobytu ve Florencii a jde o jedno z posledních autorových děl, jenž zemřel mladý při tragické nehodě na kole.

Skladatel a klavírista Jean Françaix studoval hudbu v Paříži a působil v Evropě i v USA. Patří k nejhranějším francouzským skladatelům druhé poloviny 20. století. Čtyřvětý Koncert pro klarinet a orchestr, který nese prvky novoromantismu, zkomponoval mezi roky 1967 až 1968.

Ruský houslista a skladatel Julius Conus se narodil v roce 1869 do hudební rodiny a hudbu studoval na Moskevské konzervatoři. Po bolševické revoluci emigroval do Francie. Do vlasti se vrátil v roce 1939, kde o tři roky později zemřel. Houslový koncert vznikl v roce 1898 a jedná se o nejznámější a patrně i nejzdařilejší skladatelovo dílo.

Jako poslední zazní skladba Fantazie „Carmen“ pro flétnu a orchestr od francouzského skladatele a flétnisty Françoise Borna. Dílo, které napsal v roce 1900, patří k jeho nejslavnějším a dodnes se drží na špici repertoáru flétnistů po celém západním světě.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce E2: Mladí sólisté II.

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)