M2: Novoroční koncert

M2: Novoroční koncert

Adresa:

Ostrava, Ruská 293

Termín: 5.1.2023
Vstupné:

od 320,- Kč

5leden čtvrtek 19:00

Žánr: koncertyvážná hudba klasika novoroční Ostrava


První koncert v novém roce bude patřit nejhranější kantátě a dodnes nepřekonané nejznámější skladbě Carla Orffa. Zazní Carmina burana v celé své veselosti i hloubce středověkých písní.

 

Carl Orff
Carmina burana

 

Veronika Holbová – soprán
Daniel Matoušek – tenor
Roman Hoza – baryton
Český filharmonický sbor Brno
Petr Fiala – sbormistr
Janáčkova filharmonie Ostrava
Vassily Sinaisky – dirigent 

Dodnes nepřekonané Carminy burany složil Carl Orff v polovině třicátých let minulého století. Stala se jednou z jeho nejznámějších skladeb a nejhranější kantátou vůbec. Napsal ji na motivy stejnojmenného souboru středověkých náboženských, satirických, milostných a pijáckých písní z 11.  až 13. století, které se našly v roce 1803 v klášteře Buranum. Hudba ze skladby Carmina burana je natolik líbivá, že ji znají i zapřisáhlí odpůrci klasiky, protože některé části zaznívají ve filmech nebo v komerčních reklamách. Nejčastěji se hraje počáteční a závěrečná část O Fortuna, kterou v pop kultuře proslavila například upoutávka na film Excalibur z roku 1981.

Carl Orff se narodil v Mnichově v roce 1895 a zde i v roce 1982 zemřel. Od dětství hrál na klavír, později k němu přidal i varhany a violoncello. Podporoval hudební výchovu dětí a jsou po něm pojmenovány Orffovy nástroje, mezi něž patří rytmické bicí nástroje, melodické bicí nástroje a zobcové flétny.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce M2: Novoroční koncert

Zámek ZábřehOstrava (3.1 km)

STING ApartmentsHavířov (10.9 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.6 km)