B1: Pocta klasikům

B1: Pocta klasikům

Adresa:

Ostrava, Zahradní 1741

Termín: 3.11.2022
Vstupné:

od 300,- Kč

3listopad čtvrtek 19:00

Žánr: koncertyvážná hudba klasika Ostrava


Sinfonia Concertante je jedno z největších děl Sergeje Prokofjeva a jedna z největších skladeb pro violoncello a orchestr vůbec. Zazní v podání Johannese Mosera a JFO pod taktovkou Daniela Raiskina.

 

Sergej Prokofjev
Sinfonia Concertante pro violoncello a orchestr e moll op. 125

Antonín Dvořák
Symfonie č. 7 d moll op. 70

 

Johannes Moser – violoncello
Janáčkova filharmonie Ostrava
Daniel Raiskin – dirigent 

Sinfonia Concertante je jedno z největších děl Sergeje Prokofjeva a také jedna z největších skladeb pro violoncello a orchestr vůbec. Dílo je výrazně melodické a příjemné na poslech. Skladatel Sinfonii dokončil v roce 1951 a vyšel přitom z hudebního materiálu svého violoncellového koncertu. Skladba měla premiéru v roce 1952, tedy rok před Prokofjevovou smrtí. Ironií osudu zemřel ve stejný den jako Stalin, před jehož režimem emigroval, aby se později vrátil a musel komponovat i skladby jdoucí na ruku bolševikům.

Antonína Dvořáka fascinovalo vše, co souviselo s moderní dobou. Miloval lokomotivy a rád cestoval. Symfonii číslo 7 napsal při svém pobytu v Londýně a její premiéru v St. James Hall sám dirigoval. Temný charakter díla pravděpodobně souvisí se smrtí skladatelovy matky. Britský muzikolog Donald F. Tovey v roce 1936 napsal, že Dvořákova Sedmá spolu se čtyřmi Brahmsovými symfoniemi a Schubertovou Devátou patří k největším a nejčistším příkladům umělecké formy vycházející z Beethovena. Nebylo to poprvé ani naposled, co někdo Dvořáka přirovnal k Beethovenovi.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce B1: Pocta klasikům

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)