K1: Večer pro housle a klavír

K1: Večer pro housle a klavír

Adresa:

Ostrava, Zahradní 1741

Termín: 17.10.2022
Vstupné:

od 200,- Kč

17říjen pondělí 19:00

Žánr: koncertyvážná hudba klasika Ostrava


Vedle Ravelových a Debussyho děl zazní i skladby Saint­Saënse a Waxmana. Houslí se ujme Milan Al­Ashhab a za klavír usedne Adam Skoumal.

Maurice Ravel
Sonáta pro housle a klavír G dur M 12
Maurice Ravel
Habanera M8
Maurice Ravel
Kadiš M A 22
Maurice Ravel
Cikán M 76a
Camille Saint-Saëns
Introdukce a rondo capriccioso op. 28
Claude Debussy
Krásný večer L6
Claude Debussy
Sonáta pro housle a klavír L 140
Franz Waxman
Carmen

Milan Al-Ashhab – housle
Adam Skoumal – klavír

Maurice Ravel zkomponoval Sonátu pro housle a klavír mezi lety 1923 až 1927, kdy měla premiéru a u publika vzbudila veliký ohlas. Rok nato odjel Ravel do USA, kde cestoval a koncertoval. Posluchačům a kritikům hrál zejména druhou část své Sonáty nazvané Blues. Jeho vzkaz byl tehdy jasný: Jazz je dobrá hudba a není nutné ji považovat za neuctivou. Vedle Sonáty pro housle a klavír zazní i několik Ravelových kratších skladeb: Habanera, Kadiš a Cikán.

Jeden z nejvýznamnějších představitelů hudebního impresionismu Claude Debussy po sobě zanechal mnoho skladeb, které dodnes zaznívají v koncertních sálech po celém světě. Sonáta pro housle a klavír je dvanáctiminutová skladba, která pochází z cyklu šesti sonát, v originálu Six sonates pour divers instruments, composées par Claude Debussy. Premiéra třívěté sonáty pro housle a klavír se konala v květnu 1917, houslový part hrál Gaston Poulet a klavírní part sám Debussy. Bylo to jeho poslední veřejné vystoupení, na jaře příštího roku zemřel.
Houslí se ujme Milan Al-Ashhab a za klavír usedne Adam Skoumal. Vedle Ravelových a Debussyho děl zazní i skladba francouzského skladatele Camille Saint-Saënse a německého skladatele a dirigenta Franze Waxmana.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce K1: Večer pro housle a...

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)