4. abonentní koncert v Opavě

4. abonentní koncert v Opavě

Adresa:

Opava, Pekařská

Termín: 20.10.2022
Vstupné:

od 330,- Kč

20říjen čtvrtek 19:00

Žánr: koncertyabonentní koncert Opava


Lukáš Vondráček, v dětství označován stejně jako Barthodly za zázračné dítě, zahraje „doma“ Bartholdovy Hebridy.

Felix Mendelssohn Bartholdy

Hebridy op. 26

Edvard Hagerup Grieg
Koncert pro klavír a orchestr a moll, op. 16

Paul Hindemith
Malíř Mathis

 

Lukáš Vondráček – klavír
Janáčkova filharmonie Ostrava
Pierre Bleuse – dirigent

 

Jeden z nejvýznamnějších německých romantických skladatelů, Felix Mendelssohn-Bartholdy, byl podobně jako Mozart označovaný za zázračné dítě. K hudbě ho to táhlo odmalička. Své první dílo složil ve třinácti letech. Často cestoval, zamiloval si hlavně Británii, kde své koncerty úspěšně dirigoval. Setkal se i s královnou Viktorií. Právě návštěvy Británie ho inspirovaly k sepsání předehry Hebridy, jimž se říká také Fingal’s Cave (Fingalova sluj).

Grieg je největší norský skladatel, logicky tak v jeho hudbě často zaznívají lidové motivy. Inspiroval se přírodou, ovlivnil ho Mozart a Chopin. Svůj jedinečný Klavírní koncert zkomponoval v roce 1868. Sice rozpracoval ještě druhý klavírní koncert, ale nedokončil ho, a tak tato skladba zůstává v jeho díle ojedinělá a osamocená. V roce 1909 byl tento koncert nahráván jako vůbec první skladba svého druhu. Nevyspělá technologie ale dovolila natočit jen šest minut zvukového záznamu.

K jedné z nejslavnějších symfonií inspiroval Hindemitha malíř Mathis, významná osobnost německého renesančního malířství a představitel pozdně gotického expresivního spiritualismu, a tak o něm v roce 1934 zkomponoval skladbu. Původně zamýšlel čtyři věty, nakonec napsal tři, které mají podtituly: Andělský koncert; Ukládání do hrobu; Pokušení svatého Antonína. Přijetí bylo hřejivé. Když ale symfonii později dirigoval Wilhelm Furtwängler čelil ostré kritice nacistické vlády, protože Hindemithovy skladby byly zavrženy jako „degenerované“ a „židovské“.

Koncert probíhá za finanční podpory Moravskoslezského kraje a statutárního města Opavy. Abonentní cyklus symfonických koncertů JFO se koná pod záštitou primátora statutárního města Opavy Ing. Tomáše Navrátila.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce 4. abonentní koncert v...

Zámek ZábřehOstrava (28.3 km)

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (39.5 km)

STING ApartmentsHavířov (40.9 km)