E2: Mladí dirigenti

E2: Mladí dirigenti

Adresa:

Ostrava, 28. října 124

Termín: 17.2.2022
Vstupné:

od 100,- Kč

17únor čtvrtek 18:00

Žánr: koncertyvážná hudba klasika


Martin Kasík – klavír
Janáčkova filharmonie Ostrava
dirigují posluchači Curyšské hudení akademie pod vedením Johannese Schlaefliho

Robert Schumann
Koncert pro klavír a orchestr a moll op. 54
Béla Bartók
Koncert pro orchestr BB 123 Sz 116

Po absolvování týdenního dirigentského kurzu se na společném koncertě představí mladí dirigenti se sólistou Martinem Kasíkem. Orchestr JFO tak budou dirigovat posluchači Curyšské hudební akademie pod vedením Johannese Schlaefliho.
Robert Schumann dokončil svůj paradoxně jediný klavírní koncert v roce 1845 s vidinou konkrétního interpreta. Tím neměl být nikdo jiný než jeho žena Clara, uznávaná klavíristka. Schumann jí však nevěnoval koncert plný efektních a plytkých pasáží, nýbrž intimní lyrickou fantazijní skladbu. Sám autor o tom v dopise své ženě píše: „Co se týče koncertů, už jsem Ti řekl, že to jsou směsi symfonie, koncertu a velké sonáty. Uvědomuji si, že nemohu napsat koncert pro virtuosy a musím vymyslet něco jiného.“ Klavírní part tvoří spolu s orchestrem velmi vyvážený celek.
Koncert pro orchestr zkomponoval Bartók v roce 1943 v americkém exilu na objednávku šéfdirigenta Bostonského symfonického orchestru Sergeje Kusevického, který jej také o rok později premiéroval. Patří k nejvíce hraným a nahrávaným orchestrálním skladbám 20. století. Mírně matoucí název Bartók vysvětluje tak, že jej zvolil kvůli sólistickému až virtuóznímu pojetí jednotlivých nástrojových skupin. A právě velká instrumentační i tematická pestrost a bohatost skladby zajišťují, že se u jejího poslechu nikdy ani chvíli nenudíme.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

3duben středa 18:00

4duben čtvrtek 18:00

11duben čtvrtek 19:00

Ubytování v okolí akce E2: Mladí dirigenti

Zámek ZábřehOstrava (3.5 km)

STING ApartmentsHavířov (11.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.5 km)