A2 Epizoda ze života umělcova

A2 Epizoda ze života umělcova

Adresa:

Ostrava, 28. října 124

Termín: 2.12.2021
Vstupné:

od 190 Kč

2prosinec čtvrtek 19:00

Žánr: koncertyvážná hudba klasika Ostrava


Berliozova Fantastická symfonie nebo Weinbergův Koncert pro violoncello a orchestr v podání violoncellisty Danjula Ishizaky.

Witold Lutoslawski
Symfonické variace
Mieczysław Weinberg
Koncert pro violoncello a orchestr op. 43
Hector Berlioz
Fantastická symfonie op. 14

Danjulo Ishizaka – violoncello
Janáčkova filharmonie Ostrava
Andrey Boreyko – dirigent

Koncert pro violoncello a orchestr napsal polský Žid a uprchlík ze stalinského Ruska Mieczysław Weinberg v roce 1956. Za vznikem díla stojí silné zážitky z tříměsíčního pobytu ve vězení v roce 1953, kdy mu šlo o holý život, a přežil jen díky smrti Stalina. Premiéry díla se v Moskvě v roce 1957 ujal slavný violoncellista Mstislav Rostropovič. V Ostravě zazní v podání instrumentalisty Danjula Ishizaky.
Fantastická symfonie musela ve své době způsobit neuvěřitelný průlom do zažitých „sluchových kolejí“ posluchačů. Dodnes tato skladba dokáže šokovat nestárnoucí svěžestí nástrojových barev, vynalézavých melodií a rytmicky invenčním tempem. Berliozova snaha zachytit pomocí hudebních prostředků snění, šílenství vášně, láskyplné blouznění či extatické stavy jej přivedla ke vzniku „idée fixe“ – motivu vysněné ženy, který prostupuje celou skladbou. Speciálně pro tuto symfonii nechala Janáčkova filharmonie vyrobit zvony, a je tak jedním z mála orchestrů, který se tímto nástrojem může pyšnit.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce A2 Epizoda ze života...

Zámek ZábřehOstrava (3.5 km)

STING ApartmentsHavířov (11.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.5 km)