Václav Rodek: Metakódy / virtuální prohlídka

Václav Rodek: Metakódy / virtuální prohlídka

Termín: 10.3.2021 18.4.2021
Vstupné:

zdarma

10bře - 18dub celý den

Žánr: výstavyumění současné umění malba online zdarma live stream jarní výstavy

Umělci: Václav Rodek


Václav Rodek skrze rozličné mechanismy malířské práce krouží kolem témat vnímání, vidění, zpochybňování a tázání se po realitě. Umanutě zkoumá subjekt-objektový vztah a zjišťuje, že tento vztah definovat jako model s vyzkoumatelnými parametry ani nelze. Spolu s ním jsme tak vrháni do členitého terénu vizuálních i obsahových vrstev. V jeho malbách nalézáme nestálost, která je demonstrací právě oné relativnosti světa.

 

Malba je mu doslova filozofickou prací. Témata, s nimiž často ve svých obrazech pracuje, tedy mytologie, či filozofická paradigmata, nejen studuje, ale rozličně je kóduje a reinterpretuje. Divák, který bude s Rodkovou malbou kdykoliv kontaktován a odhodlá se ji pochopit, musí vynaložit intelektuální úsilí. To ale nevylučuje fakt, že jeho obrazy slouží i jako autonomní vizuální znaky, které je možné prožít, aniž bychom si přečetli popisku. První výstava z cyklu OSTRAVA SOBĚ. 

Virtuální prohlídku výstavy najdete zde.

Cyklus výstav OSTRAVA SOBĚ navazuje na dlouhodobou výstavní strategii představující autory, kteří k Ostravě mají úzkou vazbu (Hana Puchová, Daniel Balabán, František Kowolowski, Zbyněk Janáček, Petr Lysáček atd.). V souvislosti s aktuální situací otevřených – zavřených galerií jsme se rozhodli tuto linii zintenzivnit a rozšířit ji na celoroční program. V letošním roce budou představeni Václav Rodek, Marek Sibinský, Michal Kalhous a Eliška Čabalová. Věřím, že vzájemně prospěšné partnerství s ostravskou kulturní scénou bude pokračovat i v příštích letech.

Jiří Jůza

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Václav Rodek: Metakódy...

Zámek ZábřehOstrava (4.4 km)

STING ApartmentsHavířov (11.2 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.5 km)