Korzár

Korzár

Termín: 8.1.2021
Vstupné:

340 Kč - 420 Kč

8leden středa 18:30

Žánr: divadlobalet Ostrava


Anglický básník lord George Gordon Byron, jeden z hlavních představitelů romantismu, napsal básnickou povídku Korzár (1814) z exotického orientálního prostředí a zobrazil v ní hrdiny bouřící se proti světu, tyranii nebo konvencím. Povídka vychází z legendy o zuřícím korzárovi, plujícím přes oceány ve snaze najít svoji lásku, kterou kdysi unesl obchodník s otroky.

Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges, známý baletní libretista 19. století, a choreograf Joseph Mazilier vytvořili barevný obraz ze života korzárů na základě inspirace Byronovou povídkou. Premiéra baletu Korzár na hudbu francouzského skladatele A.-Ch. Adama (1803–1856) se konala roku 1856 na jevišti divadla Opéra de Paris; do repertoáru velkých baletních scén však vstoupil a dodnes v něm žije až díky choreografickému zpracování Mariuse Petipy z roku 1899. Časem byla do baletu přidána hudební čísla jiných hudebních skladatelů. Protože i v současné době je příběh o korzárech lákavý, v Ostravě bude výzvou pro zkušeného francouzského tanečního pedagoga a choreografa Michela Bejara, který společně libretistkou Céline Barcaroli původní příběh volně rozvíjí:

Na lodi kapitána Le Fola posádka vytáhla plachty, aby nás dovedla do míst, kde pluje loď obávaného korzára jménem La-Mort-Rouge (Červená smrt) se svým tajemstvím. Romantický příběh o lásce krásné Medory ke Konrádovi se rozvíjí na pozadí bojů námořních lupičů a korzárů, je plný napínavých i vášnivých scén. Děj je však zastřen tajemstvím a klíč k němu leží až na samém konci baletu.

Choreografie Michela Bejara (na originální partituru doplněnou skladbami současného skladatele Jorise Barcaroliho v duchu původní Adamovy hudby) vznikla v klasickém stylu a s novodobým elánem přímo pro soubor baletu NDM.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Korzár

Zámek ZábřehOstrava (4.6 km)

STING ApartmentsHavířov (10.7 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.2 km)