R3: Dobře temperovaný klavír

R3: Dobře temperovaný klavír

Adresa:

Ostrava, 28. října 124

Termín: 15.2.2021
Vstupné:

od 500,- Kč

15únor pondělí 19:00

Žánr: koncertyorchestrfilharmonieklasika


Johann Sebastian Bach
Dobře temperovaný klavír, II. díl (výběr)

Piotr Anderszewski – klavír

Polský klavírista Piotr Anderszewski je osobností, která nikdy nedělá umělecké ústupky. Vybudoval si tak pověst výjimečného pianisty, interpreta plně soustředěného pouze a jen na hudbu samotnou. Tentokrát vystoupí se zásadním opusem. 

Bachův Dobře temperovaný klavír je složen ze dvou cyklů dvaceti čtyř kompozic ve všech tóninách. Vznik prvního a druhého dělí dvě desítky let. Druhá část vznikla za umělcova pobytu v Lipsku. Autorův pedagogický záměr, chuť experimentovat a odvaha při uplatnění originálních kompozičních nápadů zde získává pevnou a jasnou formu. Bach chtěl svým dílem upozornit na možnosti nových metod ladění klavíru – a vytvořil zásadní dílo trvalé hodnoty. 

„Z Dobře temperovaného klavíru nemáme jen požitek, toto dílo nás povznáší. Radost, bolest, pláč, nářek, smích: všechno z něho vyznívá, ale tak, že skrze tóny, které to vyjadřují, přecházíme ze světa neklidu do světa míru. Nikde jinde nepochopíme tak samozřejmě, že Bach pociťoval své umění jako náboženství, jako zde,“ prohlásil o skladbě lékař, teolog a bachovský badatel Albert Schweitzer.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce R3: Dobře temperovaný...

Zámek ZábřehOstrava (3.5 km)

STING ApartmentsHavířov (11.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.5 km)