B1 Inaugurační koncert šéfdirigenta

B1 Inaugurační koncert šéfdirigenta

Adresa:

Ostrava, 28. října 124

Termín: 1.10.2020
Vstupné:

190

1říjen čtvrtek 19:00

Žánr: koncertyorchestrfilharmonieklasika


Richard Strauss
Tanec sedmi závojů z opery Salome op. 54 TrV 215a

Richard Strauss
Čtyři poslední písně op. posth. TrV 296

Igor Stravinskij
Svěcení jara. Obrazy z pohanské Rusi o dvou dílech

Kateřina Kněžíková – soprán
Janáčkova filharmonie Ostrava
Vassily Sinaisky – šéfdirigent JFO

O tom, jakou váhu má symfonický cyklus B, svědčí fakt, že právě v něm se ostravské veřejnosti poprvé představí Vassily Sinaisky v nové roli šéfdirigenta. První skladbou, kterou jako šéfdirigent bude řídit, bude Tanec sedmi závojů ze Straussovy opery Salome. Ta se po své premiéře dočkala nadšeného přijetí a jednačtyřicetiletý autor začal být vnímán jako jeden z nejvýznačnějších skladatelů své doby. Předlohou se mu stalo drama Oscara Wilda.

Zatímco Salome z roku 1905 stála na počátku Straussovy skladatelské proslulosti, Čtyři poslední písně, premiérované v roce 1950, na samém jejím závěru. Autor se premiéry nedočkal, posluchači JFO však budou mít příležitost vyslechnout díla časově vzdálená a zamyslet se nad tím, jak čas poznamenal autorův rukopis.

Svěcení jara nebo také Obrazy z pohanské Rusi Igora Stravinského, patří k nejvýznamnějším skladbám klasické hudby vůbec. Jedná se o dílo zcela  nečekané, a to zejména v době, kdy publikum žilo z odkazu velkých romantických skladatelů, jakými byli např. Brahms nebo Čajkovskij. Při prvním uvedení v květnu 1913 způsobil tento balet v Paříži poprask, při kterém obecenstvo nešetřilo hlučením, vtipy, nadávkami, strhly se snad dokonce rvačky. Tato premiéra se stala snad největší legendou v hudebních dějinách. Faktem je, že dílo zasáhlo Stravinského příznivce stejně jako odpůrce. Je zajímavé si při poslechu uvědomit to, že se jedná o skladbu starou více než sto let!

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce B1 Inaugurační koncert...

Zámek ZábřehOstrava (3.5 km)

STING ApartmentsHavířov (11.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (21.5 km)