Werkfušky

Werkfušky

Adresa:

Třinec, náměstí Svobody 526

Termín: 5.2.2020 9.4.2020

5úno - 9dub celý den

Žánr: výstavykutilství historie slezsko werkfušky jarní výstavy


Železárny vzdají hold kutilství v muzeu. Kamna, legendární „rojberky“ na ruční pohon a později na elektrický proud, ozdobné garnýže, bronzové umělecké odlitky a mnoho dalších předmětů z oceli i slitin vznikaly v minulosti v dílnách rozsáhlého socialistického podniku dnešních Třineckých železáren.

Kutilství  - werkové fušky u nás hrály před listopadem 1989 velkou roli. Vždyť řada dnes běžných výrobků byla pro většinu lidí nedostupná, a proto musela postačit šikovnost hutních kutilů. Ti prokazovali také mimořádnou nápaditost v používání věcí na několik způsobů. Zejména pak v 70. a 80. letech 20. století platilo notoricky známé rčení o zlatých českých ručičkách ve všech možných oborech.

Většina kutilských – fuškových výrobků jsou technické unikátní originály s vlastní zajímavou historií. Byla by velká škoda, aby zmizely někde na šrotišti. Vždyť kolik zaměstnanců různých profesí mělo ke kutilství blízko. Zejména na těch provozech a dílnách, kde pracovali zruční zámečníci, elektrikáři, kovoobráběči, dřevomodeláři, kovomodeláři, slévači apod.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Werkfušky

Restaurace a Penzion u MarynyJablunkov (12.5 km)

Wellness Hotel BahenecPísečná (14.6 km)

STING ApartmentsHavířov (22.4 km)