Třpytivá krása

Třpytivá krása

Adresa:

Třinec, náměstí Svobody 526

Termín: 27.11.2019 26.1.2020

27lis - 26led celý den

Žánr: výstavyvánoce advent slezsko sklo sklářství dekorace zimní výstavy


Výstava uspořádaná ve spolupráci s Krkonošským muzeem Správy KRNAP ve Vrchlabí, Vlastivědným muzeem ve Vysoké nad Jizerou, Rautis, a.s., a ze soukromě sbírky Josefa Kužely z Vlčnova.
 
Od patnáctého století putovali do Jizerských hor němečtí skláři, kteří v tamních lesích zakládali sklárny. Postupem času se centrem výroby foukaných perlí a perlových ozdob stala malá obec Poniklá v Krkonoších. K původnímu produktu, kterým byla bižuterie, od devatenáctého století přibyly vánoční ozdoby v podobě vějířů, lokomotiv, hvězdic a dalších tvarů. V následujícím století se perličky začaly vyvážet do celého světa a staly se fenoménem.
 
V Poniklé se podařilo zachovat většinu pracovních postupů, zachránit staré formy a předlohy, díky kterým se staly perličky živoucí tradicí. Muzeum ve spolupráci s kurátorkou Lucii Anastasovskou  představují výstavu s názvem Třpytivá krása, kde můžete tuto živoucí tradici obdivovat.
Pýchou výstavy bude perličkami vyzdobený originální vlčnovský kroj, který se prezentuje na jízdě králů ve Vlčnově. Je to tradiční folklorní slavnost zapsaná v seznamu Unesco. Další unikátní exponát zapůjčený z Vlastivědného muzea ve Vysokém nad Jizerou je část divadelního kostýmu, který si v roce 1926 zhotovila slečna Boženka Šádková pro roli indické kněžny Aoudy ve hře Cesta kolem světa za 80 dní. Velkou vzácností výstavy jsou černé perle, kterých se do dnešní doby moc nedochovalo. Vyráběly se v druhé polovině 19. století z černého (hyalitového) skla jako napodobenina drahého kamene gagátu.

Součástí výstavy je unikátní Třinecký betlém výtvarnice a řezbářky Jarmily Haldové. Je vyřezáván ze dřeva podle dobových fotografií Třineckých železáren a města Třince a to z něj činí jediný betlém svého druhu u nás. Tvoří jej přes sto padesát komponentů, je plný humoru, krásy a vzpomínek a propojuje historii Třince se současností. Díky němu můžete nahlédnout do nitra "werku", zhlédnout významné části města Třince nebo výjevy z každodenních života.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Třpytivá krása

Restaurace a Penzion u MarynyJablunkov (12.5 km)

Wellness Hotel BahenecPísečná (14.6 km)

STING ApartmentsHavířov (22.4 km)