Dle kuchyně soudí se hospodyně

Dle kuchyně soudí se hospodyně

Adresa:

Nový Jičín, 28. října 51/12

Termín: 24.11.2018 13.1.2019

24lis - 13led celý den

Žánr: výstavyhistorie kuchařka muzeum slezsko hospodyně


V téměř každé muzejní sbírce etnografického textilu jsou uloženy v menším či větším počtu tzv. „vyšívané nástěnné kuchařky“. Od počátku 20. století si získaly oblibu nejdříve ve městech, později i na venkově. Sloužily k ochraně i výzdobě stěn v kuchyňských koutech a tehdy běžných obývacích kuchyních.

Kuchařky měly praktický obdélníkový tvar a většinou mívaly předtištěný vzor pro ruční dohotovení, který pak ženy a dívky podle svých schopností vyšívaly stonkovým, křížkovým či plným plochým stehem. Ve sbírkách Muzea Novojičínska se nacházejí i kuchařky s plastickými vzory vytvořenými aplikacemi z kousků barevných textilních ústřižků a ozdobných stužek.

Vyšívané náměty na kuchařkách vypovídají svým obsahem i provedením o době svého vzniku. Hlavním tématem výšivek i prezentovaných textů bylo „domácí štěstí“, tj. pracovitost hospodyněk, zasloužený odpočinek hospodářů, roztomilost dětí, ale i láska k vlasti. Převládají ty, které vyzdvihují domácí a rodinnou pohodu, péči hospodyně o muže a o čistotu domácnosti. Časté jsou milostné motivy, objevují se i náboženské náměty s citáty z Bible. Kuchařky byly často lemovány oblíbenými rostlinnými či geometrickými ornamenty v lidovém stylu. Ve většině rýmovaných textů se objevovaly kromě těch motivačních i úryvky z populárních písniček či lidové moudrosti.

Z výstavy si mohou návštěvníci odnést i muzejní receptář historických vánočních pokrmů a pečiva. Recepty jsme pro vás vybrali z kuchařských knih i dochovaných rukopisů z období 1. republiky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea v Ostravě Akce v obci Nový Jičín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dle kuchyně soudí se...

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (859 metrů)

Restaurace a penzion U VeteránaFrenštát pod Radhoštěm (15.9 km)

Wellness resort EnergeticRožnov pod Radhoštěm (17 km)