„I když sedíme na nejvyšším trůně světa, sedíme na něm jen vlastním zadkem.“ Touto větou proslul francouzský filosof Michel de Montaigne v jednom ze svých esejů. Montaigne se odlišoval od většiny intelektuálů své doby, nesnášel aroganci, povýšenost a vlastnost většiny lidí brát sebe i své okolí příliš vážně.

Skupinová výstava studentů Institutu tvůrčí fotografie Bez Stanika pracuje s těmito myšlenkami. Název reaguje na polský obrat, který znamená nahoře bez. Jak již pojmenování naznačuje, jde o výstavu, která si klade za cíl kritizovat intelektuální snobismus v umění a zároveň touto kritikou přinést humorný pohled na svět.

Šestice autorů z České republiky a Polska se zamýšlí nad přijímáním svého těla a s notnou dávkou humoru reflektuje niterné pocity a své okolí. Skupinu fotografů - Marcina Kaczora, Jiřího Kociána, Adriana Lacha, Kateřinu Sýsovou, Adama Wiltsche, Karolinu Wojtas a Iva Žídka spojuje tvorba, která balancuje na hranici estetiky. Autoři v určitých momentech operují dokonce s nevkusem.

Viditelná a zcela záměrná kýčovitost snímků jasně naznačuje, že autoři neberou sebe ani svět vážně. Proto se ve své tvorbě vyhýbají dokumentu, ale dekadentním způsobem reflektují sebe sama. Jedním z hlavních motivů je práce s vlastním tělem, které nechybí nadsázka a humor.

„Skupinovou výstavou s názvem "Bez stanika“ v komorní galerii Fiducia autoři nejen zkoumají fotografii samotnou, ale i společenská témata, se kterými částečně provokují diváka a baví tím sami sebe. Ve svých fotografiích hledají odvrácenou stranu krásy, definují hranice estetiky a očekávají bezlimitní prostor ve vesmíru fotografie,“ říká o výstavě fotografka a kurátorka Štěpánka Stein.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Bez Stanika

Zámek ZábřehOstrava (4.7 km)

STING ApartmentsHavířov (11.3 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.4 km)