Igor Kitzberger / Sebastián Kitzberger / Kristian Kitzberger / Václav Kitzberger

Igor Kitzberger / Sebastián Kitzberger / Kristian Kitzberger / Václav Kitzberger

Adresa:

Ostrava, Repinova 16

Termín: 1.11.2018 31.12.2018

1lis - 31pro celý den

Žánr: výstavyumění galerie ostrava socha sklo sklářství


Výběr z děl čtyř umělců. 

Igor Kitzberger

Studoval obor umělecký kovář na Střední umělecké škole v Trutnově a sochařství u prof. Jána Kulicha na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, stipendijní pobyty 1987 v Perugii a 1992 v Benátkách. Věnuje se figurálnímu a reliéfnímu sochařství, pracuje výhradně z kovu. Navazuje na rodovou kovářskou tradici, plastiky vznikají kombinací různých sochařských a kovářských postupů a technologií. Složitý proces povrchových úprav dotváří plastiky tak, že na nich nacházíme zlato, stříbro i patinu zeleně a modří. Figury z bronzu jsou svařované, což dává možnost manipulovat s pohyby figur až na hranici absurdna. Sochy vyjadřují i naše emoce, smutek, beznaděj, ale i radost. Mezi obdivované sochy patří Paganini, kterého ztvárnil několikrát. Je to Paganini soustředěný před houslovým koncertem, ale i Paganini naprosto vyčerpaný po sólovém výkonu. Velmi obdivujeme jeho šašky, žongléry anebo herecké společnosti. Sám kdysi napsal: "Byla to snaha vyjádřit plastikou labyrint lidských vlastností, zejména těch horších, v podivných potvorstvích. U Mimů a Hereckých společností se mi podařilo přiblížit k nitru toto problému. U každé plastiky mi jde především o myšlenku, o lidský náboj. Přitom nechávám materiál víc promlouvat. Mám respekt před každým materiálem, ať je to dřevo, kámen, keramika nebo kov." Kultivovaná a umělecky kvalitní sochařská tvorba Igora Kitzbergera si našla mnoho obdivovatelů a sběratelů, a i nová kolekce prezentovaných děl ve Výtvarném centru Chagall jistě potěší návštěvníky.

Sebastián Kitzberger

Absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou ve Valašském Meziříčí. Po jejím dokončení pokračoval ve studiu skla na UMPRUM Praha v Atelieru Sklo pod vedením Ronyho Plesla. Sebastiánův rukopis je specifický – do jeho práce se promítají klasické dekorační techniky doplněné moderním tvaroslovím a barevností. Získal Cenu Designblok Talent Card a mimo jiné představil na Prague design week spolu se Štěpánem Smetanou ručně foukaná a broušená svítidla.

Kristian Kitzberger

V roce 2017 dokončil studium na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, ateliér sochařství. V letech 2015 - 2016 absolvoval dvě mezioborové stáže: UMPRUM - ateliér K.O.V. a ateliér Sklo. Účastnil se řady kolektivních výstav. Od roku 2008 se účastnil několika mezinárodních setkání uměleckých kovářů Hefaiston, na kterých získal v roce 2013 ocenění - 1. místo za soubor vystavených děl v kategorii volná tvorba a komorní plastika a v roce 2016 mimořádnou cenu za dílo Úděl života jako hra osudu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Igor Kitzberger /...

Zámek ZábřehOstrava (5.2 km)

STING ApartmentsHavířov (12.4 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.5 km)