František Kupka – ČECH

František Kupka – ČECH

Adresa:

Ostrava, Ruská 293

Termín: 26.10.2018 13.1.2019

26říj - 13led celý den

Žánr: výstavyumění malba abstrakce ostrava galerie grafika

Umělci: František Kupka


Milan Dobeš Museum v ostravských Dolních Vítkovicích hostí unikátní výstavu děl
Františka Kupky, průkopníka a jednoho z hlavních představitelů abstraktní malby a jedné z nejvýznamnějších osobností českého a světového umění vůbec. Výstava, která se v bude konat do 13. ledna příštího roku, byla sestavena z děl z Galerie Zdeňka Sklenáře a nadace SAF. Její součástí jsou olejomalby, grafiky nebo diplomy.

Celkem zde najdeme 14 unikátních děl, z toho dva stejné soubory Čtyři příběhy černé a bílé. "Tato grafika je dodnes považována za jedno z nejvýznamnějších děl Františka Kupky. Cyklus sestává ze čtyř částí, v nichž autor zpracovává nefigurální motivy pomocí geometrických tvarů. Jsme hrdí na to, že je můžeme fanouškům umění ukázat i díky výborné spolupráci s Moravskoslezským krajem a spřátelenými uměleckými institucemi v České republice," potvrdil ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela.

Dalším ze stěžejních Kupkových děl prezentovaných v Milan Dobeš Museu, je olejomalba
Vibrantes no. 2. Obraz ve čtvercovém formátu vznikal neuvěřitelných 17. let a po dokončení v roce 1953 se stal jedním z klíčových děl, které ovlivnily budoucí umělce geometrické abstrakce. Kupka se zde zaměřil nejen na horizontální a vertikální linie, ale také na diagonály, které neomezují prázdné vektory jako přímé linie. Autor se zaměřil na vztahy mezi nimi a na děj, který se odehrává v neutrálním pozadí. Není náhodou, že se výstava Kupkových děl koná v Dolních Vítkovicích v době, kdy si Česká republika připomíná 100. výročí založení Československa.

"František Kupka byl velkým vlastencem, který reprezentoval svou vlast v zahraničí a zároveň aktivně podporoval nově vzniklou republiku. Důkazem je například i jím vytvořený Diplom určený ministrem národní obrany k udílení Revoluční medaile československých legií z roku 1920. My všichni můžeme být na jeho národní odkaz hrdí," připomněl Koudela.

František Kupka se narodil roku 1871 v Opočně, v polovině 90. let se přes Vídeň postupně
dostal do Paříže, kde se usadil. Ve francouzské metropoli byl přijat Académií Julian a později na École des Beaux-Arts. V průběhu let začal vytvářet své vlastní abstraktní obrazy. Stal se jedním z průkopníků orfismu, který přibližoval umění hudbě a poezii. Kupka tehdy jako jeden z prvních malířů maloval nejen barvy a tvary, ale také světla, zvuky a dojem, který v něm malované scenérie zachovaly.

Kupkovo dílo nebylo dlouho náležitě doceněno. Dnes je řazen k nejoriginálnějším umělcům
20. století a průkopníkům abstraktního umění. Dokáží to i díla vystavená v Milan Dobeš
Museu. Kurátory expozice jsou Zdeněk Sklenář a Jan Světlík.

František Kupka je jeden z nejvýznamnějších malířů minulého století. Dodnes můžeme v médiích občas zahlédnout jeho jméno v souvislosti s tím, že byl jeho obraz vydražen za několik miliónů korun.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce František Kupka –...

Zámek ZábřehOstrava (861 metrů)

STING ApartmentsHavířov (12.4 km)

Zámeček Petrovice Karviná (23.9 km)