Libor Hřivnáč / Řád 1921 Zrození / Neřád 2018

Libor Hřivnáč / Řád 1921 Zrození / Neřád 2018

Adresa:

Opava, Pekařská 12

Termín: 1.11.2018 31.12.2018
Vstupné:

40 Kč, snížené 20 Kč

1lis - 31pro celý den

Žánr: výstavyumění opava slezsko galerie socha sochařství


Dne 1. září 1291 založil přemyslovský kníže Mikuláš I. Opavský v severní části města nedaleko městských hradeb dominikánský klášter. Dnes je to 727 let od zrození řádu dominikánů v Opavě.

Výstava Libora Hřivnáče v prostorách kostela svatého Václava opavského DOMU UMĚNÍ některými sochami připomíná duchovní svět, jenž je stálou součástí naší kultury a života.

Mniši bez tváří, v kápích, pravidelně rozestavení, evokují smysl slova ŘÁD. Řád ve smyslu pořádku, ustáleného způsobu života běžícího ve svých pravidelných rituálech. Řád ve smyslu práv a povinností. Ve smyslu respektování psaných i zvykových pravidel.

Libor Hřivnáč se ovšem nechce brát zcela vážně. Proto na výstavě v kostele sv. Václava navazuje mírně ironická instalace v ambitu Domu umění s názvem „NEŘÁD 2018“. Tato postmoderní instalace se znaky pop artu v sobě skrývá mnohá sdělení.

Libor Hřivnáč kameny ctí a cítí. Předává v nich poselství. Věčný splín, snění i teskné touhy. Vyhlazený kámen, socha se stává svědkem myšlenkových dějů. Zastaví v nich čas. Vnímáme v nich něco tajemného, nevysloveného. Něco, co nás přesahuje. Přežívá. Hledá rovnováhu. Rovnováhu formy a sdělení. Libor Hřivnáč kameny miluje a je to na jeho sochách znát. Jeho sochy jsou výsledkem splynutí mezi sochařem a jeho vyjadřovacím materiálem. Výsledkem rezonance myšlenek a záhad, o kterých ví pouze autor.

Nemusíte rozumět sochám, ani jejich tvůrci. Stačí se zastavit. Zamyslet. Letmo pohladit sochu. Vstřebat nedefinovatelnou energii.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Libor Hřivnáč / Řád...

Zámek ZábřehOstrava (28.4 km)

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (39.6 km)

STING ApartmentsHavířov (41 km)