Oslavy vzniku republiky - Opava

Oslavy vzniku republiky - Opava

Adresa:

Opava, Horní náměstí

Termín: 28.10.2018
Vstupné:

zdarma

28říjen neděle 10:00

Žánr: ostatní akcehistorie slavnosti technika hudba výstava netradiční prohlídky zdarma


Statutární město Opava ve spolupráci s Československou obcí legionářskou Jednotou Opava a Armádou České republiky pořádá vzpomínkové setkání u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu, které se bude konat 28. října v 10 hodin na Horním náměstí. Program zahájí příchod historické vojenské jednotky. Po proslovu primátora budou položeny kytice k obrazu prvního prezidenta, zazní salva a státní hymna. Oficiální část programu hudebně doprovodí Opavský chrámový sbor, Pěvecký sbor Stěbořice a Opavský chlapecký sbor. Následovat bude slavnostní setkání skautů okresu Opava, při kterém skauti obnoví svůj skautský slib, mj. zavazující ke službě vlasti. Současně budou udělena skautská vyznamenání. Připomínkou zapojení skautů do konstituování samostatného československého státu bude akce pod názvem Skautská pošta (od 9 do 12 hodin), kdy skauti v prvních týdnech po vyhlášení Československa zajišťovali doručování úředních a později i soukromých zpráv po Praze a okolí. Návštěvníci Horního náměstí budou mít možnost na připravené korespondenční lístky napsat vzkaz či pozdrav někomu z Opavy a skauti je v následujících dnech doručí na uvedenou opavskou adresu.

Účast na akci potvrdili příslušníci 53. pluku průzkumu a elektronického boje, členové Klubu vojenské historie Opava a Klubu vojenské historie – Hraničářského pluku 19 a sokolové. Program zpestří dobrovolní hasiči z Chvalíkovic s dobovou hasičskou stříkačkou. Slezský Veterán Klub Automoto klubu Vítkov představí několik typů historických motocyklů a automobilů. Přímo v místě akce bude k vidění i výstavka moderních a historických zbraní. Po ukončení oficiální části zahraje k poslechu cimbálová muzika a vystoupí taneční skupina Vrtek ze Střediska volného času.

Součástí oslav vzniku samostatného Československého státu bude také mezinárodní seminář na téma „20-té století – Evropa ve válce a míru, důsledky a poučení“. Toho se mimo jiné zúčastní hosté z norských pevnostních muzeí Oscarsborg festning a Austrått Fort za účasti velitele pevnostního muzea Oscarsborg korvetního kapitána Per Egil Grimstada a dalších hostů. Seminář pořádá Klub vojenské historie Opava ve spolupráci se statutárním městem Opava a Jednotou ČsOL Opava v Schösslerově salonku Obecního domu v pátek 26. října od 10 hodin.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Opava Akce v obci Opava

Podobné akce