Den zelených gigantů, bez kterých by naše planeta nemohla existovat. V měsíci říjnu stromy slaví svůj svátek a oslavy letos nevynechává ani město Opava.

První akcí budou komentované prohlídky Arboreta Nový dvůr v rámci akce Vyřež/š si svou dýni, a to ve dnech 5. a 6. října vždy od 15 hodin. Pro návštěvníky je připraven bohatý doprovodný program, jako je výroba ozdob z dýní, ochutnávka dýňových specialit, lampionový průvod a podobně.

O stejném víkendu pak bude instalována výstava do jírovcové aleje u Obecního domu. Tématem bude tentokrát Cena kakaa. Až do soboty 12. října tak budou k vidění podmínky pěstování kakaa v oblasti Pobřeží slonoviny.

Na čtvrtek 10. října je připraven v Matičním domě již tradiční filmový podvečer. „Promítat se bude film Krajina v tísni, jež pojednává o tom, jak špatně zacházíme s naší přírodou a jaké to má důsledky. Následovat budou další krátké filmy z festivalu Ekofilm,“ uvedla organizátorka akce a koordinátorka EVVO Kateřina Hnátová.

Hlavní oslava Dne stromů proběhne v neděli 13. října od 13 do 17 hodin v sadech Svobody, v případě nepříznivého počasí se akce uskuteční o týden později. Park v tomto čase ožije řadou stanovišť, které budou obsazeny zástupci z řad opavských škol, ale také včelaři, zahrádkáři, houbaři, řezbáři a dalšími. „Těšit se můžete na kreativní dílničky, ochutnávky plodů stromů, tvoření ze dřeva, mykologickou výstavku a mnoho dalšího,“ doplnila Kateřina Hnátová. Na odpoledne bude připravena komentovaná prohlídka parků s Miroslavem Frankem pod názvem Od sadů U Muzea k Ptačímu vrchu.

Další aktivitou, tentokrát pro žáky základní škol, bude Environmentální den na téma Stromy. Děti se v pátek 18. října v remízu na Svaté Anně dozvědí, jak je následná péče o tyto dřeviny důležitá a co vše do ní zapadá. „Bude pro ně také připravena zábavná hra, kterou si znalosti o stromech rozšíří či případně zopakují,“ upozornila koordinátorka.

Devátý ročník oslav Dne stromů uzavře akce Jak si děti hrají v lese, která proběhne v sobotu 26. října od 9 do 12 hodin v Raduni ve spolupráci s dětským lesním klubem V koruně stromů. Připravena bude spousta her a tvoření přímo v lese a z produktů lesa.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Opava Akce v obci Opava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Den stromů v Opavě

Zámek ZábřehOstrava (28.9 km)

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (39.7 km)

STING ApartmentsHavířov (41.5 km)