Milan Švihálek: Za svědky minulosti

Milan Švihálek: Za svědky minulosti

Adresa:

Ostrava, Smetanovo nám. 8

Termín: 21.7.2018
Vstupné:

0

21červenec sobota 16:00

Žánr: ostatní akcebeseda


Tento autor dvacítky knih pracoval v ostravském studiu Československé a později České televize jako redaktor, moderátor, scenárista a dramaturg. Podílel se téměř na tisícovce televizních pořadů a je autorem stovek scénářů k publicistickým, dokumentárním, zábavným a vzdělávacím pořadům a seriálům. Dlouhodobě se věnuje osudům českých sběratelů a tematice technických památek. Milan Švihálek Narozen v roce 1944 v Brně, absolvent Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze.

Jako novinář na volné noze spolupracuje s řadou novin a časopisů a také s Českým rozhlasem. Je autorem dvacítky knih převážně publicistického, biografického a zeměpisného charakteru. Za své dokumentární snímky získal Milan Švihálek řadu ocenění na různých festivalech a přehlídkách, např. Hlavní cenu Academia filmu Olomouc nebo Výroční cenu ČST a Cenu Československého literárního fondu za dokumentární seriál Za svědky minulosti. Za svědky minulosti Minulost a život předků lze poznávat nejen díky ozvěnám, které k nám doléhají ze stránek dávných kronik, z nápěvů starých písní a fresek na chrámových stěnách, ale i díky vzkazům, které nám přes práh staletí posílají ve svých výrobcích a plodech práce někdejší řemeslníci. Setkáváme se s nimi všude v naší vlasti. Se starými hamry, papírnami, lanovkami, sklárnami a cihlářskými skanzeny. Možná se o nich neví tolik jako o památkách kulturních a uměleckých, přesto i ony vypovídají o naší minulosti, poskytují obraz toho, jak se kdysi žilo, s jakými technickými problémy se lidé potýkali na cestě k pokroku a lepšímu životu.

Buďme hrdi na toto dědictví, které nám zanechaly předchozí generace, ta hrdost souvisí s naší budoucností. Vydejte se s námi na společnou pouť mezi stíny dávných řemeslníků a možná tam potkáte i kousek sebe, svůj obraz a své dětství. Kniha je provázena množstvím dobových materiálů, ilustracemi, mapou s vyznačenými lokalitami a praktickými informacemi o otevíracích hodinách. DŮM KNIHY KNIHCENTRUM.cz se účastní mezinárodního diskuzního fóra Meltingpot v rámci Colours of Ostrava jako jediná externí scéna. Po dobu konání festivalu nabízíme řadu besed s českými i zahraničními hosty. Všichni návštěvníci Meltingpotu, kteří se prokáží identifikačním náramkem Colours of Ostrava, mohou využít slevu ve výši 20 % na veškerý sortiment Domu knihy včetně kavárny. Ostatním návštěvníkům besedy nabízíme 20% slevu na vybraný titul uvedeného autora, platnou v den události. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Milan Švihálek: Za...

Zámek ZábřehOstrava (4.5 km)

STING ApartmentsHavířov (10.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (20.3 km)