Dámská móda v portrétní malbě

Dámská móda v portrétní malbě

Termín: 9.3.2018 31.12.2018

9bře - 31pro celý den

Žánr: výstavy


Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě připravilo v prostorách Galerie celoroční výstavu dámských portrétů z různých historických období. Všechna díla pocházejí z našich sbírek a velká většina z nich nebyla doposud veřejnosti představena.

Pracovníci Oddělení péče o sbírku téměř tři roky pracovali na přípravě exponátů se záměrem vystavit je, ale v průběhu restaurátorských a konzervátorských prací vznikl nápad neprezentovat pouhé portréty jako umělecký obor, ale dát celé výstavě ještě další podtext. Prezentovat spolu s portréty dam i módu v portrétní malbě. Ke spolupráci byly přizvány i odbornice z Národního muzea (Mgr. Monika Tauberová – etnografie) a z Uměleckoprůmyslového musea v Praze (PhDr. Eva Uchalová – textil, oděvy a PhDr. Petra Matějovičová – šperky). Jejich popisy jednotlivých obrazů umožní drobný výlet do dob, kdy bylo nemyslitelné vyjít do společnosti bez patřičně zdobeného čepce, zvýšeného pasu a podobně. Do společnosti šlechtické, vyšší či nižší měšťanské vrstvy.

Vedle prvotního účelu vzniku portrétu, tedy zobrazení podoby samotných osob, je portrét nositelem velice cenných informací o způsobu a trendu odívání v příslušné době, a to v mnohem větší míře, než vzácné reálné doklady dochovaných oděvních součástí. Mnohdy až fotografická realističnost některých portrétů umožňuje odborníkům vedle materiálové skladby určit i výrobní technologii oděvu a doplňků, poznat způsoby nošení, vzájemné kombinace jednotlivých oděvních částí, barev, úprav oděvů, doplňování oděvu šperky a účesy – tedy poznání komplexu, kterému říkáme móda. Rovněž tak rozpoznáváním jednotlivých vzorů, materiálů a barevných kombinací, získáváme informace etnografické.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

15pro - 5kvěcelý den

28bře - 1dubcelý den

8bře - 26kvěcelý den

Ubytování v okolí akce Dámská móda v...

Rezidence Morris - PihelČeská Lípa (3.6 km)

Villa ŠimákDoksy (12.6 km)

Ubytování u Máchova jezera - Apartmány Ludmila GrulišováDoksy (13.1 km)