Den Civilizace

Den Civilizace

Adresa:

Liberec, Papírová 537

Termín: 25.9.2021
Vstupné:

0

25září sobota 10:00

Žánr: ostatní akceveřejný prostor


Projekt „Civilizace“ ozvláštňuje jednu z uliček (Papírová) v Liberci zadlažďováním kanálových poklopů se znaky měst. Projekt volně navazuje na výstavu Socha a město, která byla realizována v Liberci pouhý rok po vstupu okupačních vojsk roku 1968 a byla jedním z posledních záchvěvů demokratických projevů v tehdejším Československu.

Cílem projektu je ozvláštnit netradičním způsobem veřejný prostor v Liberci. Tato aktivita vychází ze základního směru činnosti G300, spolku, tedy článku 3 Stanov spolku, kdy základní účely spolku jsou v bodě b) definovány jako podpora rozšíření inovativních myšlenek, nápadů a projektů spojených s údržbou kulturních památek kraje, jejich propagace v ČR i zahraničí. Spolek G300 oslovuje jednotlivá města v ČR, ale i v zahraničí k darování kanálového poklopu do projektu Civilizace. Tyto poklopy následně zadlažďuje a dává tak vzniknout ojedinělé „galerii“ ve veřejném prostoru. Ulička s kanálovými poklopy je uváděná v průvodcích po Liberci. Začínají si jí všímat i další média. Projekt je věnován nejširší veřejnosti. Jeho smyslem je kultivace veřejného prostoru a vytváření netradičních kulturních památek z doby, ve které žijeme.

Projekt vnímáme jako dílek skládačky pro vztah obyvatel ke svému městu. V tuto chvíli je v uličce umístěno několik poklopů z českých měst (Praha, Karlovy Vary, České Budějovice, Olomouc, Liberec, …) a dále poklopy z německého Augsburgu a holandského Amersfoortu (celkem 21). V nedávné době kanálový poklop věnovalo též město Budapešť. Spolupráce probíhá s jednotlivými oslovenými městy, která žádáme o věnování poklopu (v tuto chvíli máme zažádáno v Kutné Hoře, Lednici, Táboře, Žitavě, Frýdlantě, Jeruzalémě, Berlíně, Paříži, …).

Cílem projektu „Den Civilizace“ je oživení veřejného prostoru a jeho netradiční propagace. Účastníci akce (veřejnost) budou mít možnost ve spolupráci s lektorem, potisknout si tričko, tašku, šátek… na matrici kanálového poklopu zadlážděného v Papírové uličce. Takto potištěné tričko, tašku, šátek… si pak odnesou s sebou jako upomínkový a propagační předmět. Oživování veřejného prostoru je velmi důležitou součástí života města. Vytváří prostor pro občanské aktivity v pestrých směrech, ale především rozvíjí vztah občanů k jejich obci. Obdobná akce proběhla s podporou města Liberec v roce 2018 a 2019.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Liberec Akce v obci Liberec

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Den Civilizace

Wellness Hotel BabylonLiberec (879 metrů)

Ypsilon Golf Resort LiberecLiberec (5.5 km)

Spa Resort Libverda - Villa FriedlandLázně Libverda (16.3 km)