Charlotta, žena T. G. M.

Charlotta, žena T. G. M.

Adresa:

Jablonné v Podještědí, Zdislavy z Lemberka 328

Termín: 14.9.2020
Vstupné:

dobrovolné

14září pondělí 17:00

Žánr: ostatní akce


Městská knihovna Jablonné v Podještědí a Společnost přátel historie města Jablonného v Podještědí Charlotta, žena T. G. M. Pondělí 14. září 2020 – 17 hodin Společenské centrum – Zdislavy z Lemberka čp. 328, Jablonné v Podještědí Pozvání paní Dany Zpěvákové do Jablonného přijala spisovatelka Lenka Slívová, která je autorkou knihy Charlotta, žena T. G. M. Jaké to bylo žít s Masarykem.

A právě osudy ženy prvního československého prezidenta budou tématem zářijové přednášky a besedy s názvem Charlotta, žena T. G. M. Zaměříme se na zajímavé události z jejího života a důležité stránky její mnohostranné a výrazné osobnosti. Charlottu s T. G. Masarykem pojil výjimečný vztah. Pro svého muže opustila veškerý zajištěný svět v americkém Brooklynu a vydala se s ním přes oceán do Čech. Kvůli lásce šla z bohatství do chudoby, ze svobodomyslné demokratické Ameriky do Habsburské monarchie. Jak se jí v Čechách žilo? Byla ženou mnoha paradoxů. Byla originální myslitelkou i příliš hodnou mámou. Znala to, co leckterá žena, když se tříštila v aktivitách pro své čtyři děti, a z těch sil co jí zbyly, obětavě pomáhala Tomáši Garrigue Masarykovi v jeho činnostech. Byla zasvěcena do všeho, co dělal její manžel. S ní konzultoval své knihy i politické činy. Ač byla nesmírně inteligentní, trpěla pochybami, když se s ním srovnávala. Zdálo se jí, že toho sama mohla vykonat mnohem víc.

S jistou nadsázkou se dá říct, že pro ni byl jejím životním dílem Masaryk. Kde ho jiný opouštěli, ona zůstávala, a o to víc mu byla oddaná. Až fanaticky věřila v jejich společné životní poslání, které ji umožnilo setrvávat ve válečných Čechách a zvládnout mimořádně vypjaté situace, které ohrožovaly ji i celou rodinu. Autorka knihy Lenka Slívová vystudovala bohemistiku na Karlově univerzitě se zaměřením na literární historii, studovala také filozofii a další společenské vědy na Ostravské univerzitě. Pracovala v několika vydavatelstvích, mediálních agenturách a ve zpravodajství jako recenzentka, překladatelka a editorka. Zajímá se o zajímavé ženské osudy.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Liberecký kraj Akce v obci Jablonné v Podještědí

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Charlotta, žena T. G. M.

Resort MalevilMařenice (4.9 km)

Rezidence Morris - PihelČeská Lípa (16 km)

Wellness Hotel BabylonLiberec (20.3 km)