Ludvík Kuba

Ludvík Kuba

Adresa:

Liberec, Masarykova 723/14

Termín: 9.10.2020 29.11.2020
Vstupné:

100 Kč, snížené 50 Kč, rodinné 200 Kč

9říj - 29lis celý den

Žánr: výstavyumění moderní umění malba krajina severní čechy podzimní výstavy

Umělci: Ludvík Kuba


Ludvík Kuba (1863–1956) je v českém umění solitérem a jeho tvorba se ve výstavních projektech objevuje zřídka.

Po krátkém studiu na pražské Akademii odjel v roce 1893 do Paříže a následně dlouhodobě pobýval v dalších uměleckých centrech přelomu 19. a 20. století: Mnichově a Vídni. Jako většina jeho vrstevníků byl ovlivněn impresionismem a secesí, zásadním obdobím byl však pro něho pobyt v soukromé škole Antona Ažbeho v Mnichově v letech 1896–1904, kde se setkal s ruskými umělci V. Kandinským a A. Javlenským. Od roku 1904 žil ve Vídni, kde působil mimo jiné jako jednatel uměleckého spolku Hagenbund. Do Čech se natrvalo vrátil až v roce 1911 a ještě dalších více než čtyřicet let se věnoval malbě. Do pláten se promítly i jeho další zájmy, cesty podniknuté za sběrem slovanských písní a obdiv k čínskému umění, jehož kolekci vlastnil. Zajímavým tématem v Kubově tvorbě jsou autoportréty, kterým se věnoval nepřetržitě od konce 19. století až do své smrti.

Významná díla ze soukromých sbírek mapující zásadní okamžiky v malířově tvorbě doplní exkluzivní zápůjčky z českých galerií a dalších státních institucí. Výstava představí některá zatím nikdy nevystavená díla. Součástí expozice bude též kolekce obrazů věnovaná tematice Lužických Srbů, díky čemuž bude výstava zařazena mezi projekty v rámci Roku Lužických Srbů v Libereckém kraji.

V rámci výstavy bude uspořádán v neděli 25. října koncert z děl Ludvíka Kuby s názvem Slovanstvo ve svých zpěvech (zpěv, klavír, průvodní slovo).

Český folklorista, spisovatel, malíř a přítel Lužických Srbů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ludvík Kuba

Wellness Hotel BabylonLiberec (1 899 metrů)

Ypsilon Golf Resort LiberecLiberec (4.7 km)

Spa Resort Libverda - Villa FriedlandLázně Libverda (15.2 km)