Výstava

Výstava "Oprava velké věže" na Bezdězu

Adresa:

Bezděz, Hrad Bezděz

Termín: 3.8.2019 29.9.2019
Vstupné:

plné 90 Kč, snížené 60 Kč

3srp - 29zář celý den

Žánr: ostatní akceakce v přírodě historie


Vážení návštěvníci, letos v měsících srpnu a září jsme si pro vás připravili fotografickou dokumentaci opravy Velké hradní věže.

V době vlastnictví hradu Kristiánem z Valdštejna byla v roce 1844 při opravě velké věže upravena v pseudogotickém stylu i místnost v pátém podlaží tzv.Rytířský sál“.
Nově byla instalována iluzivní bosáž stěn (barevné pískovcové kvádry), dřevěné žebroví s pilastry a papírovými hlavicemi. Staré prameny uvádějí, že zde byl pozlacený valdštejnsko-vartemberský erb a místnost byla skvostně vybavená stolkem a židlí, sklenicemi s ozdobnými rukojetěmi, pamětními knihami a dalekohledem.

V roce 1998 se při velké opravě věže tyto prvky znovu obnovily díky existující fotografii z počátku 50. let. Z dřevěného rámu dveří zakrývající výstupní otvor na vyhlídkovou terasu věže se zachoval střední díl se zbytky originálního plátna, které bylo při restaurování zpět přilepeno k dřevěné konstrukci. Celý systém žeber a pilastrů s hlavicemi bylo nutné vybudovat a upevnit znovu na nově připravenou falešnou klenbu. Tato závěrečná etapa byla prováděna souběžně s dokončením barevnosti klenebních kápí. Od roku 1999 je věž přístupná veřejnosti.

Výstavu si můžete prohlédnout od 3.srpna do 29. září 2019 každý den kromě pondělí 9.00-16.30, v sobotu v měsíci srpnu do 17,30.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Výstava "Oprava velké...

Vila TerezieDoksy (8 km)

Rezidence Fami *** De Luxe DesignDoksy (8 km)

Ubytování u Máchova jezera - Apartmány Ludmila GrulišováDoksy (8.2 km)