V sobotu 19. 1. 2019 v 15,00 hod. bude v podkroví Muzea zahájena výstava paličkované krajky s příznačným názvem Tři tváře krajky. Vernisáž výstavy otevře přehlídka autorských modelů pražské výtvarnice Dany Maškové, budou na ní k vidění mimo jiné i práce Jitky Kytkové, Jolany Davidovičové a Ivany Domanjové.

Na výstavě samotné uvidíte krajky současné i historické, klasické i fantazijní a jako vrchol umění paličkované krajky bude vystaven soubor zrekonstruovaných mnohopárových čepcových krajek paní Ivety Žlnkové ze Slovenska.

Ručně paličkovaná krajka se mnohým možná zdá jako drahý přežitek a zábava velmi úzkého kruhu lidí, hlavně žen. Ale není to tak úplně pravda. Jména všech, kteří se na výrobě krajek podíleli najdete na vítacím panelu - ano s měkkým -i- je správně - máme i muže. A co tedy krom historických krajek a přehlídky budete moci obdivovat? Čtyři roční období frekventantek kurzů VSUŘ, Krajkaplíčko je společná práce 22 krajkářek spolku Česká krajka Varnsdorf a oděvní doplňky, které poskytly krajkářky převážně ze severu Čech a ty jsou velmi současné a nositelné ve všední den i ve svátek. Výstavu můžete navštívit do 24. 2. a možná přijde i krajkářka nebo přímo krajkář - o víkendu - a vy si budete moci tuto techniku vyzkoušet na vlastní ruce.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Liberecký kraj Akce v obci Mimoň

Podobné akce