Mirko Hanák 1921 - 1971

Mirko Hanák 1921 - 1971

Adresa:

Cheb, Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 16

Termín: 1.9.2021 20.2.2022
Vstupné:

plné 80 Kč, snížené 50 Kč

1zář - 20úno celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění ilustrace galerie Cheb


Dvě výročí – sto let od narození a padesát let od předčasné smrti Mirko Hanáka – jsou podnětem, abychom v rámci cyklu „výstavy z depozitáře“ znovu připomněli kolekci dvanácti akvarelů, která se do galerijní sbírky dostala z autorovy pozůstalosti po jeho posmrtné výstavě v Chebu v roce 1979.

Mirko Hanák je jednou z osobností české ilustrace světového věhlasu – potvrzuje to řada zahraničních ocenění, knihy s jeho doprovodem vycházely v cizojazyčných edicích. Jeho obrázky dodnes fascinují naprosto přesným a zároveň výtvarně působivým vystižením motivu. Hanákovou hlavní doménou byla zvířata a příroda obecně, od dobrodružné literatury z divočiny (za všechny jmenujme jeho doprovod k Bílému Tesákovi Jacka Londona) přes prózy s přírodní tematikou (stal se dvorním ilustrátorem Jaromíra Tomečka) až po knihy pro nejmenší (Moje zvířátka, Zvířátka z lesa, Zvířátka z celého světa).

K přírodní tematice jej předurčilo, že vyrostl v Jeseníkách, které zůstaly jeho milovaným krajem až do smrti. Měl dokonalou vizuální paměť, díky níž pak mohl pracovat výhradně v ateliéru. Bylo to nutné i kvůli používané technice: akvarel vyžaduje dokonalé soustředění a jistotu provedení, které musí být rychlé a naprosto přesné. Hanák tuto techniku dokonale ovládl a vytvořil si svůj nezaměnitelný styl, který byl silně ovlivněn moderním čínským uměním.

Otevřeno: úterý - neděle 10 - 17 hod.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Cheb Akce v obci Cheb

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Mirko Hanák 1921 - 1971

Spa & Kur Hotel PrahaFrantiškovy Lázně (4.7 km)

Revelton StudiosFrantiškovy Lázně (4.8 km)

Spa & Kur Hotel HarveyFrantiškovy Lázně (5 km)