Valdštejnské slavnosti v Jičíně

Valdštejnské slavnosti v Jičíně

Adresa:

Jičín, Valdštejnovo náměstí

Termín: 18.5.2018 20.5.2018

18kvě - 20kvě celý den

Žánr: ostatní akceslavnostitrhysoutěžbesedataneční


Město Jičín pořádá ve dnech 18. – 20. května 2018 tradiční Valdštejnské slavnosti na počest významné osobnosti nejen města Jičína, ale celé Evropy vévody Albrechta Václava Eusebia z Valdštejna. Letos tomu bude již 435 let od jeho narození a 725 let od první zmínky o městu Jičín.

OSLAVY ALBRECHTA Z VALDŠTEJNA V JIČÍNĚ

Tři dny plné oslav a událostí spojených s dobou Albrechta z Valdštejna. Celé město Jičín, zejména náměstí, park a Valdštejnská lodžie ožije slavnostmi, ke kterým tradičně patří dobové kostýmy, tradiční řemesla, trhy a dobová hudba, výstavy, hry, průvod masek nebo ohňostroj.

Návštěvníci slavností tak podniknou malý výlet do 17. století, uvidí na vlastní oči vévodu Albrechta z Valdštejna v čele své družiny, ale i nespočet kratochvílí té doby. Těšit se můžete na rytířské hry, hostiny a bankety, vystoupí všelicí muzikanti, kejklíři, tanečníci a potulní herci. Atmosféra slavností se inspiruje v poznatcích o období vrcholného baroka, a tak se každoročně připomínají vévodova vítězství i jeho velkolepé stavební plány, hrají se barokní hry a sporty a dojde i na přehlídku nejnovějších umění a vědy.

Valdštejnské slavnosti navázaly na slavnosti, které se konaly v roce 1934 u příležitosti 300. výročí Valdštejnovy smrti. Konají se jako bienále v sudých letech v Jičíně a v lichých letech ve Frýdlantu.

Program:

Pátek 18. května 2018
První den slavností proběhne beseda ovévodovi Albrechtovi z Valdštejna a další program se bude nést v komorním duchu.

18.00

Albrecht z Valdštejna
Beseda k 435. výročí narození | Obřadní síň Valdštejnského zámku

20.00

Inter Arma Silent Musae?
Staré latinské přísloví, jehož autorem je Cicero, v překladu znamená Mezi zbraněmi múzy mlčí. Albrecht z Valdštejna očima čtyř staletí – koncert | Kostel svatého Ignáce | Vstupné 150 Kč

21.00

Aladin
Divadlo bratří Formanů | Valdštejnská lodžie | Vstupné 250 Kč

21.30

Nocturno
V provedení smíšeného pěveckého sboru Foester | Nádvoří Valdštejnského zámku

V sobotu proběhne hlavní část programu Valdštejnských slavností. Těšit se můžete na soutěže, výstavy, průvod, historické tržiště a další akce spojené s Albrechtem z Valdštejna.

9.00

Zádušní mše
Kostel svatého Jakuba

13.00 -
16.00

Valdštejnský zvířecí hodokvas
Rodinná slavnost pro všechny smysly, plná obrazů ze zvířecího světa a hodovních bajek v areálu vévodova letohrádku. Vstup ve zvířecích maskách vítán | Valdštejnská lodžie

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Jičín Akce v obci Jičín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Valdštejnské slavnosti...

Rezidence Věž JičínJičín (352 metrů)

Středověký hotel DěteniceDětenice (14.8 km)

Zámek DěteniceDětenice (14.8 km)