Hrnčíři z jižních Čech Jan Vítek a Patrik Folíř

Hrnčíři z jižních Čech Jan Vítek a Patrik Folíř

Adresa:

Jičín, Valdštejnovo nám. 1

Termín: 23.2.2018 22.4.2018

23úno - 22dub celý den

Žánr: výstavy


Jičínské muzeum zve na výstavu hrnčířského řemesla, na které představí své výrobky Jan Vítek a Patrik Folíř.

Hrnčířské řemeslo patří mezi nejstarší lidské technologie. Oba tyto hrnčíře spojuje výroba originální keramiky vytáčené na hrnčířském kruhu ve vysoké kvalitě odolnosti. Práce s keramickou hlínou, kterou si i sami připravují, má mnoho úskalí, důležitá je především zručnost a technologie pálení.

Hrnčíř Jan Vítek měl být původní profesí ekonom, ale práce s hlínou se stala nejen jeho koníčkem, ale i životní profesí.  Již od roku 1988 má na statku v Myskovicích u Tábora svoji dílnu, kde vyrábí z tvrdé kameniny pálené na 1220 °C užitkovou keramiku jako jsou jídelní soupravy, čajové servisy, mísy, dózy, barevné kořenky a další typy výrobků. 

Hrnčíř Patrik Folíř je v této profesi samouk, hrnčířské řemeslo se mu však stalo osudným. Sám si připravuje různé popelavé a živcové glazury a svou originální keramiku pálí v peci otápěné dřevem na 1300 °C, čímž získává vysoce odolné výrobky. 

„Hrnčíř nemá žádnou moc, a tak je každý výpal jedinečný a otevírání pece je velké vzrušení, které po letech nezevšední …“shodují se oba hrnčíři z jižních Čech.

Výstavu můžete navštívit od 23. února do 22. dubna 2018 ve výstavní chodbě jičínského muzea.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Hrnčíři z jižních...

Rezidence Věž JičínJičín (388 metrů)

Středověký hotel DěteniceDětenice (14.8 km)

Zámek DěteniceDětenice (14.8 km)