ScienceCafé: Jak si filosofové hrají...

ScienceCafé: Jak si filosofové hrají...

Adresa:

Broumov, Klášterní 1

Termín: 26.10.2017
Vstupné:

60 Kč / 30 Kč (studenti a U3V)

26říjen čtvrtek 18:00

Žánr: ostatní akcevzdělávací


ScienceCafé: Jak si filosofové hrají... Čtvrtek 26. října 2017, 18:00 Sál Kreslírna, Klášter Broumov

Kolem poloviny minulého století se objevil nový matematický nástroj pro analýzu situací, ve kterých dochází k lidským interakcím (zejména soupeření, ale i spolupráce), tzv. teorie her. Tato teorie se původně soustředila především na ekonomii, později ale pronikla i do sociologie, evoluční biologie a dalších věd; a nemohla se vyhnout ani filosofii.

Ve filosofii se modely, vzešlé z teorie her, pozoruhodným způsobem uplatnily zejména v logice, v teorii komunikace či v řešení problémů souvisejících s konstitucí a organizací lidských společenství. Jedním takovým problémem (kde se filosofie protíná s evoluční biologií) je to, jak mohla ve světě soupeření vzniknout spolupráce a jak si mohli lidé začít důvěřovat. Teorie her nám může pomoci osvětlit i problém vzniku a povahy jazyka či problém vzniku a povahy morálku. V přednášce budou naznačeny základní principy teorie her a pak budou probírány případy použití různých typů her pro řešení filosoficky zajímavých problémů.

Přednášející: Prof. RNDr. Jaroslav Peregrin, CSc. získal profesuru v oboru logika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy; v současné době vede oddělení logiky ve Filosofickém ústavu AV ČR a přednáší na Karlově Univerzitě a na Univerzitě Hradec Králové. Zabývá se především sémantikou, analytickou filosofií a filosofií logiky.

  • Vstupné: 60 Kč / 30 Kč (studenti a U3V)
  • Rezervace: martina.junkova@broumovsko.cz, 734 443 165
  • Pořádá: Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce ScienceCafé: Jak si...

Vila KateřinaBroumov (701 metrů)

Ubytování GrosshofBroumov (1 271 metrů)

U JanečkůTeplice nad Metují (11.4 km)