Masopustní hodokvas, pravá venkovská zabijačka, řemeslný jarmark, prodej zabijačkových a jiných dobrot, ochutnávky Božích milostí, Pohádky na slámě, lidové tvoření, obchůzky maškar statkem a všeliké taškaření.

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost s.r.o. přiblíží tuto tradici a její zvyky Hradečanům i návštěvníkům našeho města na Šrámkově statku v Pileticích v neděli 19. února. Dvorek statku ožije 10. hodinou venkovním trhem s nabídkou masopustních dobrot, ukázkou bourání prasátka s komentářem mistrů řezníků, prodejem zabijačkových pochutin a především obchůzkami masopustních maškar.

                Světnička v  roubence bude patřit „tetičkám Apolenkám“, které ukuchtí tradiční královéhradeckou masopustní pochoutku – Boží milosti, a dají i ochutnat. Přitom budou povídat o masopustních zvycích a obyčejích ze života dřívějšího venkovského obyvatelstva.

Pro děti jsou připraveny tvořivé dílničky, při nichž si budou moci vyzkoušet předení na kolovrátku, vyrobit dřevěného čuníka nebo jednoduchou karnevalovou masku, kterou pak zužitkují v odpoledním maškarním reji ve stodole. Spolek lidové tvorby HK představí některé lidové rukodělné techniky jako je paličkování, tkaní, drátování nebo zdobení perníčků. Řadu výrobků si budou moci návštěvníci zakoupit jako milé dárečky pro radost svou i svých bližních. Dětem, které nebudou chtít tvořit, jsou určeny Pohádky na slámě – příběhy s vtipem i ponaučením, kde nechybí dobrý konec.

V rámci programu, jenž potrvá do 16. hodin, budou mít příchozí příležitost prohlédnout si „zimní“ provoz venkovského statku, ohřát se u  kachlových kamen v roubence a ochutnat čerstvě upečený chléb. Pozornosti návštěvníků by jistě neměla uniknout ani národopisná výstavka věnovaná životu na vsi počátku 20. století, která vznikla z darů občanů z Hradce Králové a okolí. Sbírka těchto cca 250 artefaktů zahrnuje předměty zařizovací, hospodářské a řemeslnické.

Pro větší pohodlí návštěvníků bude parkovací místo pro osobní automobily zajištěno nedaleko statku a  řidiče na ně navede dopravní značení. Podrobněji o programu na www.sramkuvstatek.cz.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Masopust na statku 2023

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (3.8 km)

Spa Resort Tree of LifeLázně Bělohrad (28.9 km)

Wellness Hotel VyhlídkaNáchod (28.9 km)