Sýpka 2021

Sýpka 2021

Adresa:

Hradec Králové, Za Škodovkou 898

Termín: 21.8.2021 28.8.2021

21srp - 28srp celý den

Žánr: festivalpoeziefilmdokument


Série uměleckých a kulturních intervencí pod názvem SÝPKA 2021 opět otevře veřejnosti objekt bývalého obilného sila v ulici Za Škodovkou v Hradci Králové. V sobotu 21. srpna od 18 hodin započne programu, který až do následující soboty 28.8. 201 nabídne autorská čtení, projekce, koncerty, divadelní představení, výtvarné dílny, ale také diskuzní panel nad budoucností tohoto objektu, který v nedávné době unikl demolici.

Pestrý program zahájí sobotní vernisáž site specific instalací, které v objektu vytvořili během své krátké umělecké rezidence v předchozím týdnu umělci z různých zemí Evropy (Bělorusko, Velká Británie, Polsko). Prezentovat se tak budou zvukové, audiovizuální i výtvarné instalace kolektivu phonon~ a umělců Jana Wildy, Piotra Bednarczyka a Faolán McGowan, které v objektu zůstanou přístupné po všechny následující festivalové dny. Hudební složku tohoto dne obstará polský audiovizuální projekt Loufr a audio performance členů phonon~ Poliny Khatsenky a Jana Krombholze. 

V úterý 24. srpna bude patřit diskuznímu věnujícímu se revitalizaci industriálních prostor a jejich konverzi pro kulturní účely. O své zkušenosti se podělí mimo jiné i Lukáš Smetana, který před několika lety odkoupil areál pardubických Automatických mlýnů a nyní ve spolupráci s městem Pardubice, Pardubických krajem a předními českými architekty realizuje jejich rekonstrukci. Své zkušenosti poskytne i Jakub Matoušek, majitel hradecké sýpky a hostitel tohoto festivalu nebo Šárka Zahálková, členka spolku Offcity a kurátorka pardubické městské galerie GAMPA. Program tohoto dne zakončí Ima Teva, koncert zpěvačky a hudební producentky Petry Juráčkové, která nedávno vydala na značce Divnosti skvělou uhrančivou nahrávku Kruh.

Autorské čtení současné česká poezie, představí v pátek 27. srpna básníka a šéfredaktora digitální kurátorské platformy Psí víno Luboše Svobodu a básníka, výtvarníka a hudebníka Michala Drozena. Jejich básnické čtení a následnou diskuzi bude moderovat literární kritik Libor Staněk II. Michala Drozen pak s elektrickou kytaru a drum machine představí svou současnou, intimní a osobitou písňovou tvorbu pod aktuálním hudebním alteregem Spiral Sadness.

Závěrečný den, sobota 28. srpna, nabídne nejen tradiční výtvarnou dílnu, specifickou odpočinkovou zónu pod taktovkou pojízdné knihovny Divé báby, ale také divadelní představení Venduly Tomšů a Iana Mikysky s názvem Pět knih. Pomyslným tahákem jistě bude jemný akustický koncert pro svá mechanická zvuková udělátka, různé samohybné či kinetické podomácku vyrobené objekty Petra Válka, jehož v poslední době fascinuje zejména vyrábění zvukových objektů z nalezených materiálů. Závěrečnou položkou bude filmová projekce autorského dokumentu Viery Čákanyové. Vizuálně a zvukově atraktivní snímek FREM se pokouší přetavit složitý komplex myšlenek spojených spojených s otázkami lidské existence v kulisách arktické přírody ve znepokojivou filozofickou úvahu nad limity antropocentrického myšlení.

Vstup na akci je volný. Na úterní a čtvrteční výtvarný program je třeba rezervace na mailu k.svobodova@strezina.cz.


pořádají: MENU, OFFcity
partneři: rodina Matouškova, statutární město Hradec Králové, statutární město Pardubice, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Nová síť z.s., ZUŠ Střezina, Dafilms.cz

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Hradec Králové Akce v obci Hradec Králové

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Sýpka 2021

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (2.1 km)

Spa Resort Tree of LifeLázně Bělohrad (28.6 km)

Ubytování U PalukůChrudim (28.8 km)